С очаквани атаки от страна на левицата парламентът прие доклада за състоянието на националната сигурност за 2018 година. Той бе подкрепен с гласовете на 97 депутати. 47 бяха против, а 10 се въздържаха. Дебатите бяха напрегнати, като се стигна дори до спиране на микрофона на представители на БСП. Социалистите атакуваха липсващи според тях анализи на проблеми като бедността, неравенството, маргинализацията, членството в Шенген, чумата по свинете и др. Подчертаха обаче, че държавата най-сетне е признала проблема "корупция".

Тези доклади са редовни, изготвят се всяка година от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и се внасят в парламента за гласуване от Министерския съвет. Това формално събитие обаче не попречи на депутатите да упражнят красноречието си.

"Един от ключовите въпроси, които застрашават националната сигурност на България -  задълбочаващото се социално разделение в страната, не е показан достатъчно. Тази пропаст вместо да се затваря, откакто сме член на ЕС, се разтваря. Разликата между доходите на най-бедните и най-богатите продължава да нараства и е най-голяма в сравнение с другите страни в ЕС. Заедно с това продължават да растат и регионалните различия и дисбаланси", посочи като липса в доклада Кристиан Вигенин (БСП).

И продължи с критиките:

"В доклада няма нищо за функционирането на институциите, а темата за електронното управление буквално липсва. Това е ключов въпрос за националната сигурност, както видяхме при срива на Търговския регистър през миналата година, а вниманието към него е близко до нулата."

Изброи още липсата на теми като демографската криза и членството в Шенген, за което сега правителството започна да поддържа тезата, че не е в интерес на България заради мигрантските потоци.

Политиката на щрауса

За сметка на това обаче в доклада има отделени "цели 30 страници за българското европредседателство", посочи Вигенин и попита какво общо е имало то с вътрешната сигурност.

"Видимо управляващите считат, че водят политиката на щрауса, който крие главата си в пясъка и мисли, че нищо друго не се вижда, а останалото е лъснало още повече", атакува на свой ред и Таско Ерменков (БСП).

За зам.-шефа на антикорупционната комисия в парламента Кристина Сидорова (БСП) "докладът признава, че има огромна корупция в държавни и общински институции". Тя обаче подчерта, че въпреки това няма никакви мерки за справяне с нея.

"Това говори, че управляващите или нямат желание, или не знаят как да се справят с нея. Неглижирането на този проблем ще доведе до задълбочаването му и руши националната сигурност", посочи Сидорова.

И попита защо в доклада няма и дума за работата на КПКОНПИ, превенцията, както и за конкретни мерки. 

"Защо управляващите избягват каквито и да са дебати по теми, свързани с бедност, неравенства, обедняване, междуетническо противопоставяне, маргинализиране?", попита на свой ред и социалистът Георги Гьоков.

Драгомир Стойнев пък направи опит да говори за чумата по свинете и за това проспа ли я държавата. Но се впуска в нападки към управляващите.

"Тази криза е създадена от ПП ГЕРБ и хората трябва да го знаят! В страната има напрежение и то е именно заради некомпетентността на правителството и на това Народно събрание!", започна емоционално Стойнев. 

В резултат председателстващият заседанието Емил Христов (ГЕРБ) изключи микрофона на Стойнев.

Успехи и пак успехи

От ГЕРБ дълго слушаха критиките от парламентарната трибуна, без да се намесят. Все пак в защита на текста се изказаха Емил Радев и Красимир Ципов. За Ципов "докладът за националната сигурност показва успехи в борбата с контрабандата, увеличение на разкриваемостта на престъпността и намаляване на катастрофите".

"Следва да отбележим няколко изключително важни и сериозни постижения, които са факт от 2017 г. нататък. Ние постигаме нива при борбата с контрабандата, които не са характерни за старите демокрации, държави членки на ЕС. Започнахме от нива от порядъка на 25 и 30% само преди четири години, а сега вече се наблюдават резултати. Нивото на контрабандата на цигари в България вече е около 5%. Пак отбелязвам, че само преди 4 години нивата бяха 5 до 6, до 7 пъти по-големи", даде Ципов пример.