Държавните медии в Унгария възпроизвеждат информация от уеб страници в страната, свързани с Русия. И така се дестабилизира ЕС.

Обвинението отправи унгарската евродепутатка от български произход Клара Добрев, която е и зам.-председател на Европарламента. Това стана по време на изслушване в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на отговарящия за сигурността еврокомисар Джулиан Кинг.

„В Унгария през последната година, година и половина има най-различни уеб страници, които бяха анализирани и показаха ясна връзка с Русия. Много от тях са във фейсбук. Ясно е, че тяхната цел е да дестабилизират Европа. Може би вече сме свикнали с такива трети страни, които се опитват наистина да работят срещу единството на ЕС. Такива уеб страници предават информация, която после попада в държавни медии и продължава да се разпространява. И накрая правителството включва всичко това в своята кампания, която дестабилизира ЕС“, обясни Клара Добрев.

Тя е съпруга на бившия унгарски премиер (2004-2009), социалиста Ференц Дюрчани.

„Всичко това - с обществени пари в една страна членка! Как може такова нещо?“, възкликна възмутено родената в София евродепутатката.

Кинг информира евродепутатите за напредъка в борбата с дезинформацията и актуалното състояние на сигурността на 5G мрежите в ЕС.

Без мащабна дезинформационна кампания? И така става

Комисарят обърна внимание на интересния според него факт, че на последните европейски избори не е имало мащабна дезинформационна кампания, за разлика от други случаи. Но това, разбира се, не значи, че не я е имало.

Като пример британският еврокомисар даде онлайн платформа в Германия. Тя рекламирала една партия и представлявала 84 на сто от симпатизантите й във ФБ. Макар да не бе споменато име, вероятно става дума за крайнодясната „Алтернатива за Германия“ (АзГ).

„Имаше четири пъти повече коментари за тази партия, отколкото за другите. Огромен брой харесвания (лайкове) и споделяния идваха само от една група от 8000 акаунта. Това е доста подозрително. Тези акаунти непрекъснато споделяха едни и същи съобщения или ги лайкваха, за да увеличат въздействието им. Това значи, че имахме автоматизирана пропаганда в голям мащаб. А имената са само от по 2 букви. И те са подозрителни, което трябва да ни тревожи“, изтъкна Кинг.

Именно по тази причина Еврокомисията иска големите компании да се подпишат под Кодекса за добри практики. Предстои сега те да подпишат собствените си доклади за изпълнение.

Кинг припомни думите на българската еврокомисарка Мария Габриел, че ако резултатите в тези сфера не са задоволителни, ЕК трябва да предложи допълнителни действия, включително регулативни такива. Като комисар с ресор „Дигитална икономика и общество“ Габриел отговаря и за борбата с дезинформацията.

Джулиан Кинг

Но освен платформите гражданите също трябва да подават сигнали за подобно поведение, убеден е Кинг.

ЕК от две години насам е мобилизирала проверители на факти, или fact-checkers. Повечето от тях са научни работници и специалисти. Скоро ще има и европейска онлайн платформа срещу дезинформацията, която ще бъде финансирана от Брюксел.

Същевременно дезинфомацията с произход Кремъл за тази година е скочила двойно в сравнение със същия период през 2018 г., отбеляза еврокомисар Кинг.

„Други лица като че ли си взеха руския учебник и го ползват активно", опита се да обрисува картината той.

120 милиона фалшиви профила във фейсбук

Кинг призна за липсата на напредък в две сфери в борбата с дезинформацията:

• 1. Фалшивите профили и ботовете. „Прекалено много са. Във фейсбук излязоха с огромни числа за броя им. Той обаче продължава да се увеличава. Нетният сбор е над 120 милиона фалшиви профила, които са идентифицирали в тази платформа“, каза британецът.

• 2. Откритостта на платформите към независим надзор.

5G мрежите – тревогата вече не е за цената, а за сигурността

Колкото до сигурността на 5G мрежите, тук има ново предизвикателство. Докато при предишните поколение мрежи като 3G и 4G притесненията са били свързани най-вече с цената, сега главното безпокойство буди сигурността.

(Б.р. - Сред причините за опасенията е, че Китай е сред най-напредналите в тази сфера. Освен това китайското законодателство задължава компаниите да им предоставят цялата информация за потребителите на 5G  мрежите.)