Разузнаването на САЩ потвърди, че в Русия са били провалени 5 опита за изпитания на ядреното "оръжие чудо" на Владимир Путин. Въпреки това ракетата "Буревестник" ще влезе на въоръжение през 2025 година, съобщава руската информационна агенция NEWSru.

САЩ са получили достоверни разузнавателни данни за проведени пет изпитания на крилатата ракета "Буревестник" с ядрена ракетта установка и всички за завършили с аварии. Най-дългият полет е траел около две минути. Ракетата е прелетяла 22 километра, след което е било невъзможно да се установи контрол. Ракетата е паднала. Най-краткият изпитателен полет на "оръжието чудо", за което Путин оповести през 2018 г., е траел едва 4 секунди. Според разузнавателните данни на САЩ всичките пет изпитания, завършили с провал, са били осъществявани от 2017 г. насам.

Независимо от провалите при извършването на изпитателни полети руската ракета с неограничен обхват на действие ще бъде готова през следващите 6 години. Според руската агенция САЩ разполагали с данни, че Русия е решена да ускори работата по осъществяването на проекта "Буревестник" (според класификацията на НАТО - Skyfall) и то така, че до 2025 г. ракетата да е готова за военни действия.

Когато през март 2018 г. президентът на Русия Владимир Путин за пръв път спомена "Буревестник" по време на заседание на Федералното събрание, той характеризира крилатата ракета като ниско летяща и почти неуловима от радари. С ядрено оръжие на борда тя е с неограничен радиус на действие и с непредсказуема траектория на полета. По думите на Путин всичко това превръща "Буревестник" в неуязвимо оръжие както за съществуващите, така и за бъдещите противоракетни системи ПРО и ПВО.

При подобни характеристики експерти стигнаха до извода, че двигателят на ракетата представлява малогабаритен ядрен реактор, но той едва ли би бил в състояние да обезпечи действие в неограничен радиус и то ако се предположи, че под "неограничен" се разбира способност ракетата да е във въздуха в продължение на дни.

През август миналата година тв каналът CNBS съобщи, че ракетата "Буревестник" многократно е била подлагана на изпитания на централния полигон на Новая Земля, както и на полигона "Капустин Яр". От ноември 2017 г. до февруари 2018 г. са били проведени четири изпитания и всички са завършили с провал. Руски военни напразно са се опитвали да открият една от ракетите, паднала в Баренцово море.

През август тази година източници на CNBS са заявили, че на 8 август по време на изпитание се е стигнало до взрив на военноморския полигон край Северодвинск.

От руското отбранително министерство официално потвърдиха, че взривът, при който загинаха петима сътрудници на руския ядрен център РФЯЦ, е станал при изпитание на реактивен двигател, но без да се уточнява за какъв вид ракета е бил предназначен. От "Росатом" оповестиха, че извънредните обстоятелства са настъпили по време на инженерно-технически дейности на установката за двигатели. Стана ясно също, че при аварията са били измерени завишени стойности на радиационния фон.

Позовавайки се на данни на разузнаването на САЩ, на 12 август тази година в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че сътрудници на руския ядрен център са загинали в Архангелска област по време на изпитание на крилатата ракета с ядрена енергоустановка "Буревестник".

Няколко дни по-късно президентът на САЩ Доналд Тръмп каза в прав текст, че се е взривила ракета "Буревестник" - образец на руското  "оръжие чудо", представено от руския му колега Владимир Путин през пролетта на 2018 г.

На 26 август Росхидромет оповести, че няма опасност от изотопно замърсяване на въздуха, ставало дума за бързо разпадащи се изотопи - стронций-91, барий-139 и 140 и лантан-140.

По данни от 3-и септември обаче нивото на радиацията неколкократно е била завишена над нормата около два понтона, захвърлени на брега около селището Ньонокс след изпитания на ракета "Буревестник". На 150 метра от понтоните радиационният фон е достигнал 154 микрорентгена в час. Замърсените понтони и досега се намират на брега, чиито вълни безпрепятстевно ги обмиват. Липсват всякакви заграждения, охрана, не са поставени и никакви предупредителни табели.