"Водени от интереса на българските граждани да бъдат информирани за действията на правоохранителните органи", от прокуратурата разпространиха част от писмения доказателствен материал, събран в хода на разследването срещу председателя на движение „Русофили” Николай Малинов. Той беше задържан на 9 септември, ден по-късно се разбра, че е обвинен в шпионаж, но бе освободен под гаранция от 50 000 лв.

Въпросната докладна записка и приложенията към нея, разпространени днес, са на руски език. С изключение на една част, озаглавена "Придобиване на контрол върху "Дунарит" АД от "Емко" ЕООД. От копията, качени в сайта на държавното обвинение, не става ясно от коя дата са документите - с изключение на споменатия, при който има дата в горния ляв ъгъл - 17.02.2016 г. Вероятно това е датата, на която е разпечатано откритото копие.

Пуснатите страници съдържат обяснение за геополитическата ориентация на България, за дейността на Национално движение "Русофили", за създаване на икономическа основа на дейността на движението, за "Дунарит" и за активи, свързани с Цветан Василев. 

Докладната записка, за която прокуратурата твърди, че е изготвена от Малинов, започва с анализ за отношението на Запада към България и българите и оферта към Русия да засили политическото и икономическото си влияние у нас чрез придобиването на активи, свързани с КТБ.

„Днес България представлява колония на САЩ. Неоосманистка Турция завоюва позиции, а Западът гледа на българите с презрение”, пише авторът на разпространените страници.

Освен това според него САЩ „агресивно и систематично подкупват българските политици, а активните структури на гражданското общество са създадени и финансирани от Вашингтон”. Основните медии пък били или "западна собственост", или във финансова зависимост от западни източници.

Крайната цел на Запада в докладната е определена като „преформатиране или унищожаване на историческото българско общество”. „

В частта за дейността на НД "Русофили" се казва:

"Нашата основна цел – геополитическа преориентация на България на основата на православието, славянската култура и традиции, които неизменно ни обединяват с Русия”. 

Описани са и разказаните вече от прокуратурата стъпки за постигане на целите на движението - актиност, създаване на сайтове, на аналитичен център, на собствена телевизия и на партия, която да е в Народното събрание. За организацията „на нас ни е необходима сериозна поддръжка”, става ясно още от изложението. Заключението е, че русофилсвото не може да оцелее в България без помощ чрез присъствие в ключови икономически отрасли.

Според следващото приложение е описано какви активи трябва да бъдат придобити. Намесени са имената на Цветан Василев и Константин Малофеев. 

Като ключово за целия процес е посочено придобиването на „Виваком” с помощта на руската банка ВТБ и оставането на компанията под руски контрол, като в приложението, посветено на подходящи за купуване активи се посочва, че тя е част от пакет свързани с КТБ предприятия за над половин млрд. евро. В списъка за придобиване са още "Дунарит" и "Авионамс", както и телевизиите ТВ: и Би Би Ти.

 

Очаквайте подробности.