Германия и Китай са пред дипломатическа война, при това само дни, след като канцлерката Ангела Меркел посети Пекин с огромна делегация от представители на германския бизнес. По време на посещението ѝ в азиатската република топмениджъри от фирми като „Сименс“ призоваха Берлин да акцентира предимно на икономическите си връзки и да смекчи тона към Китай.

Изказванията им предизвикаха политическа буря в Берлин, а лидерът на свободните либерали Кристиан Линднер директно атакува Меркел и я призова да избере ясна позиция по отношение на Китай и спазването на човешките права там. Скандалът в германския Бундестаг съвпадна  и с посещението на лидера на протестите в Хонконг Джошуа Уон. Уон бе приет от германския външен министър Хайко Маас, а берлинските медии го честваха като борец за свободата не само на Хонконг, но и на цял Китай.

Само три дни след иначе успешното посещение на Меркел в Китай отношенията между двете страни се вледениха и достигнаха най-ниската си точка от десетилетия насам. Заради приема на Уон в германското външно министерство Китай привика посланика на Германия за обяснение. В същото време китайският посланик в Берлин Ву Кен организира безпрецедентна пресконференция за журналисти в посолството, на която обвини Германия, че не се е съобразила с искането на Китай да не пуска Джошуа Уон в страната.

Китай смята Уон за „подбудител на метежи“ срещу властта в Китай и приемът му е разтълкуван като вражедебен сигнал срещу Пекин. Срещата на Маас с Уон ще повлияе много сериозно негативно на отношенията между двете страни, посочи посланикът. Китай смята, че протестите в Хонконг са организиран иот „чуждестранни сили“, които целят разцеплението на страната, заяви още дипломатът. Какъв ще е отговорът на Китай все още е отворен въпрос, но отношенията засега са вледенени.