Наименованието „Съхраняване на европейския начин на живот“ - един от ресорите в новата Еврокомисия, породи полемики и не е изключено то да бъде сменено. Затова намекнаха пред Клуб Z източници, близки до централата на ЕК в Брюксел.

За този ресор ще отговаря гъркът Маргаритис Схинас, който ще бъде и един от зам.-председателите на бъдещата Комисия. Всъщност това е ново наименование, чиято цел според мнозина е да не бъде използвана думата „миграция“.

Маргаритис Схинас. Снимка Европейска комисия

Днес в спора се включи и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

„Не ми харесва идеята, че европейският начин на живот е противопоставен на миграцията. Приемането на тези, които идват отдалече, е част от европейския начин на живот“, каза той пред телевизия „Юронюз“.

Въпросът за наименованията не само на този, но и на други ресори, е бил обсъждан и днес на Конференцията на председателите на политическите групи в Европарламента, заяви председателят му Давид-Мария Сасоли.

„Някои названия предизвикаха конфузии. Не виждам ключови думи като „имиграция“, „култура“ или „изследвания“. Мисля, че това са много важни думи. „Иновации и младеж“ не значат „научни изследвания“ и „култура“, каза той., като визира новите ресори на българската еврокомисарка Мария Габриел.

Сасоли смята, че по всяка вероятност в бързината да се дадат нови имена на ресори е имало „случаен“ подход. И така сее стигнало до куриозни според него наименования.

„Но някои думи не могат да бъдат върнати“, допълни Сасоли, без да уточнява какво има предвид.

Въпросът за новитеназвания на част от ресорите ще бъде обсъден и на предстоящата сесия на Европарламента в Страсбург. Евродепутатите ще питат за това новоизбранатапредседателка на Комисията Урсула фон дер Лайен на 19 септември.

Самият Маргаритис Схинас, чийто ресор предизвика най-много полемики с наименованието си, запази спокойствие и се ограничи да заяви, че е „развълнуван“ от номинацията си. Той е говорител на сегашната Еврокомисия, чийто мандат изтича на 31 октомври.