А1 ще проведе следващия тест на 5G на Aniventure Comic Con 2019 и финалите на най-голямата гейминг лига у нас - A1 Gaming League, които ще се проведат в Inter Expo Center на 14 и 15 септември. Компанията ще покаже една от възможностите на 5G за ниско времезакъснение, като осигури 5G свързаност за финалите по League of Legends и Counter-Strike:GO. Също така по време на двудневното събитие влогърът Слави Панайотов от The Clashers ще играе демонстрационни срещи на 5G смартфони с победителите от турнирите по Clash Royale и Brawl Stars.

Геймингът е още едно приложение на 5G мобилни мрежи, което има специфични изисквания като изключително ниска латентност на връзката и възможност за висока скорост на предаванe на данни. За да осигури добро преживяване на играчите – особено, когато те участват в професионален турнир с награден фонд от няколко хиляди лева, стабилността на свързаността е също важен фактор.

Игрите за теста са финалите на Counter-Strike:GO и League of Legends, които ще се проведат в неделя от 13:00 и 16:00 часа. За целта А1 ще свърже общо десет настолни компютъра през своята 5G мрежа – пет за единия отбор и пет за другия отбор. Победителите от Clash Royale и Brawl Stars ще имат шанса да играят демонстрационна среща на 5G смартфони с влогъра Слави Панайотов от The Clashers в събота и неделя. По време на Aniventure Comic Con 2019 ще бъде осигурено 5G покритие на територията на изложението с мрежово покритие на А1 в партньорство с NOKIA. 

„5G ни дава възможност да променим начина, по който се забавляваме. Едно от приложенията е геймингът, където ниското времезакъснение го превръща в наистина мобилно забавление. Ултра надеждната комуникация с малко закъснение, която предлага 5G, ще промени изцяло и медицината с възможността за дистанционна диагностика и интервенции, транспорта с безопасното движение на автономните автомобили, както и управлението на големи промишлени съоръжения с помощта на индустриални роботи. Тестовете по време на Comic Con ще покажат не само какво е бъдещето на гейминга, но и ще ни осигурят важни данни, които ще ползваме за развитието на нашата 5G мрежа”, коментира Красимир Петров, директор „Конвергентна мрежа и услуги” в А1 България.

Изпитанията на 5G мрежата ще се проведат на тестовите честоти, които Комисията за регулиране на съобщенията предостави на А1 на 1 юли 2019 г. А1 беше първата компания, която започна тестовете на 5G на своя 5G базова станция в България. Тя беше инсталирана на НДК и послужи за демонстрация на cyпepбъpз мoбилeн шиpoĸoлeнтoв дocтъп чрез пускане на 16 телевизионни канала в HD резолюция едновременно през мобилна мрежа. По този начин А1 изпробва възможностите на 5G за предоставяне на фиксирани услуги като телевизия и интернет през мобилна мрежа.

През 2018 г. A1 обяви развитието на електронните спортове за свой приоритет за България и стартира свой гейминг шампионат. Тогава беше обявена схемата на първенството, която включва онлайн турнири през уикендите, офлайн турнири през цялата година и голям финал по време на Aniventure Comic Con, което на практика превръща състезанието в първата състезателна гейминг лига в България.

Първите Гранд финали на отборите и индивидуалните състезатели ще изправят един срещу друг най-добрите играчи по CS:GO, League of Legends, FIFA, Clash Royale, и Hearthstone. Посетителите на Aniventure Comic Con ще могат свободно да се включат в турнири по някои от най-нашумелите игри у нас - Fortnite, Brawl Stars, FIFA и 1v1 League of Legends, в които ще се борят за парични награди и професионална гейминг техника.