"Бъдещето вече е тук" - с тези думи главният технически директор на "Теленор" Владимир Радойчич обобщи резултатите от последните мащабни тестове на 5G технологията, проведени от компанията. Днес бе заключителното събитие от теста на wi-fi мрежата чрез 5G, който се провеждаше в продължение на няколко дни в Парк Офис на телекома в столичния парк "Заимов".

Клуб Z също изпробва мрежата с един ден работа в парка.

“През последните няколко месеца успяхме да изпробваме 5G технологията и сме много доволни от получените резултати. Благодарение на 5G над 11 000 души наблюдаваха във Facebook медицински преглед от разстояние, а видеото за менторската сесия в областта на готварството достигна до над 16 000 във Facebook.

Повече от 2 200 потребители гледаха на живо и с висока резолюция концерт на Орлин Павлов в приложението MyTelenor, а над 1 000 потребители успяха лично да се докоснат до възможностите, които предлага 5G. До този момент в тестовете сме употребили почти 4 000 GB данни.

По време на тестовете многократно регистрирахме скорост за сваляне (download) от над 1 гигабит в секунда”, разказа Радойчич.
 

Впечатленията си от 5G технологията споделиха и участниците в тестовете, описани от главния технически директор на "Теленор" - шефът на "Пирогов" проф.д-р Асен Балтов, музикантът и артист Орлин Павлов, майстор-готвачът Андре Токев.

"5G технологията открива нови хоризонти в медицината. С нея и с помощта на специалните очила по време на дистанционния преглед се намирах в реално време в линейката при пациента. Технологията  позволява много бърза реакция, особено при спешни случаи, при инциденти, може да се използва т.нар. "златен час", който е най-важният период за пациента при тежки спешни случаи", разказа проф. д-р Балтов личния си опит.

"Не можех да повярвам какво се случва - все едно бях във фирма "Аватар", разказа още той и припомни, че на практика "забавянето" на образа е било по-кратко от мигване - тоест всичко се е случвало в реално време. 

Орлин Павлов, чийто концерт в Пловдив бе предаван на живо в София по време на тестовете на 5G, разказа, че благодарение на технологията "качихме хората на сцената - те не само гледаха концерт, а бяха част от концерта". По думите му всеки артист има нужда от повече публика, а технологията вече позволява изпълнителят да се мултиплицира на различни места и да достига до повече хора. 

Андре Токев пък разказа, че 5G ще е изключително полезна технология в сферата на обучението и бизнеса. "За нула време и срещу нула пари стигаш, където трябва" и даде пример как сега, ако трябва да поправи рецепта или да обучи готвачи в заведение във Варна - трябва да го планира, да пътува. С 5G по време на менторския клас, проведен при тестовете на "Теленор", чак се е изкушил да се пресегне да помага - толкова реалистично се случвали нещата. 

"Теленор" планира да продължи с тестовете на технологията през следващите месеци, като в следващите изпитания ще се търсят 5G-решения на конкретни нужди в сферите на производството и други.

“Предварителните резултати от тестовете на 5G са много окуражаващи". 

"Демонстрираното по време на тестове досега е само част от възможните приложения на 5G, но сме особено щастливи, че и хиляди потребители успяха да станат част от усилията ни в развитието на 5G-услугите в България”, заяви още главният изпълнителен директор на "Теленор" Владимир Радойчич.

И добави:

“Продължаваме и позитивния си диалог с българските институции относно освобождаването на необходимия радиочестотен спектър и за нужните промени в строителните регулации, без които развитието на мобилните технологии от ново поколение в страната ще бъде много трудно".