Всички репортери в Българското национално радио (БНР) ще имат дубльори на ресорите си „с цел да се гарантира неприкосновеността на обществения интерес.“

Това става ясно от съобщение на Управителния съвет на БНР, който „поради силния обществен отзвук“ поканил и изслушал и.д. директора на програма „Хоризонт“ Николай Кръстев „във връзка със създалата се ситуация около журналиста Силвия Великова.“

Шефовете на радиото установили, че „в програмата липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите" и препоръчали на директора "да предложи механизъм за осигуряване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми.“

След като се запознал със случая УС препоръчал на Кръстев „да бъде определен по още един журналист във всеки ресор“.

Кръстев гарантирал, че Силвия Великова не е свалена от ефир.

„Във връзка с настъпилите промени в управлението на „Хоризонт“ обаче са направени изменения в графика на водещите. Част от тези промени са следствие от издаденото на БНР наказателно постановление от Съвета за електронни медии от 28 август 2019.

Мотивите за санкцията на СЕМ са изнесените в ефира на програмата лични данни на непълнолетно лице, което е нарушение на принципа за защита на личната неприкосновеност на гражданите - чл. 17, ал. 2, във връзка с чл. 10, ал. 1, т. 4 от Закона за радиото и телевизията. Част от съдържанието е изготвено от Силвия Великова.

Според Николай Кръстев промяната в графика на водещите в програма „Хоризонт“ следва и от факта, че по време на годишния си отпуск Силвия Великова, в нарушение на Кодекса на труда, е участвала в предаването „12+3“ като в ефир тя е призовала слушателите да вземат участие в протест“, пише в съобщението на УС.

„Публичното представяне на едностранна позиция в ефира на общественото радио било недопустимо и непрофесионално нарушение на журналистическите стандарти и етични норми, се казва още там.

Клуб Z напомня, че отстраняването на Силвия Великова от съдебния ресор и свалянето ѝ като водещ на сутрешния блок на „Хоризонт“ предизвика безпрецедентен журналистически отпор и ръководството на радиото бе принудено да я възстанови късно снощи. Въпреки това в 12 часа днес е обявен протест пред БНР в нейна подкрепа и за защита свободата на словото и журналистическите стандарти.