Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу обеща да спре всеки опит на министър-председателя Борис Джонсън за изведе Обединеното кралство извън Европейския съюз без споразумение, пише днес “Гардиън”. 

“Индипендънт” цитира Бъркоу, че Джонсън няма да е по-различен от банков обирджия, ако не се подчини на наскоро приет от закона, който изключва Брекзит без сделка и задължава правителството да поиска нова отсрочка за напускането.

В пряко предупреждения към “Даунинг стрийт” №10, Бъркоу каза, че е готов да позволи “допълнителна процедурна изобретателност”, ако трябва парламентът да осуети пренебрегване на закона от страна на Джонсън.

“Ако се приближим (до неспазване на закона от премиера) мисля, че парламентът би искал да предотврати тази възможност … Нито ограниченията на съществуващия правилник или тиктакането на часовника ще го спрат да направи това”, каза той по време на лекция в Лондон, цитиран от “Гардиън”.

“Ако досега съм бил твърде двусмислен, позволете ми да бъда кристално ясен. Единствената форма на Брекзит, която имаме, когато и да бъде това, ще бъде Брекзит, който Камарата на общините изрично е приела”. 

Джонсън по-рано заяви, че ще отиде на среща на върха на ЕС в Брюксел на 17 и 18 октомври, за да постигне там нова сделка за оттегляне на Британия, която нейният парламент може да одобри. Той изключи да моли останалите си 27 колеги в Европейския съвет да отложат раздялата с три месеца както изисква споменатият закон. 

Бъркоу каза, че такова поведение на министър-председателя би подкопало върховенството на закона.

„Шокиращо е, че някой дори може да си го помисли. Това ще бъде най-лошият пример, който може да бъде даден на останалата част от обществото“, каза Бъркоу. „Никой не трябва да отхвърля повече искането за удължаване на член 50 (от Лисабонския договор, уреждащ напускането на държави членки), заради това, което си мисли, че е благороден край на възможно най-скорошното излизане от Европейския парламент”. 

“Не може да се оправдава обирането на банка на основание, че откраднатите пари ще бъдат отпуснати за благотворителни каузи веднага след това“, добави той.

Бъркоу предложи нов закон за правомощията на парламента, чрез който да сдържа бунтовни премиери в бъдеще и посочи, че, хаосът около Брекзит е идеален повод за приемане на писана Конституция във Великобритания.

Борис Джонсън. Снимка АП / БТА

Правителството е готово да отнесе спора във Върховния съд, вместо да иска отлагане на Брекзит до 31 януари догодина, както наредиха депутатите.

“Индипендънт” пише, че в края на октомври предстои безпрецедентна конституционна криза - когато до крайния срок за излизането от ЕС ще има само няколко дни, а премиерът може да влезе в затвора за неуважение към съда.

Ще бъде състезание срещу времето депутатите да принудят Джонсън да отиде за отсрочка в Брюксел преди Хелоуин (1 ноември), или да го свалят с вот на недоверие и да излъчат негов заместник.

Северноирландски съд защити Джонсън

Съдът в Белфаст, Северна Ирландия, отрече твърденията, че Брекзит без сделка и налагането на „твърда“ граница между британската част на острова и Република Ирландия ще наруши мирните процеси в страната, пише също днес “Гардиън”.

Водещият делото съдия Бернард Макклоски реши, че става дума за политически въпрос, в който съдът няма причина да се намесва.

В решението си той следва съда в Лондон, който стигна до заключението, че искането на Борис Джонсън към кралицата да прекрати временно дейността на парламента е законосъобразен.

За разлика от него шотландският съд постанови, че премиерът е действал незаконно при прекъсването на заседанията на парламента, в опит да спре дебатите за Брекзит.

„На практика всички събрани доказателства принадлежат към света на политиката, както национална, така и наднационална“, заяви в края на делото Макклоски.

Завелите делото адвокати в Белфаст смятат, че създаването на твърда граница на остров Ирландия, което би станало при Брекзит без сделка, ще е в противоречие с мирното споразумение от 1998 г., които сложиха край на гражданския конфликт в британската провинция Северна Ирландия и са в основата на трансграничното сътрудничество между Обединеното кралство и Ирландия.

Съдът на Северна Ирландия ще разгледа обжалванията срещу решението по-късно през седмицата. Делата в Северна Ирландия, както и тези в Шотландия, в крайна сметка ще стигнат до върховния съд в Лондон.

Най-голямата политическа сила в Северна Ирландия – Демократичната юнионистка партия (ДЮП) - обяви днес, че ще отхвърли всяко налагане на европейски регулации в британската провинция при каквато и да е сделка Брекзит, освен ако не бъдат дадени правомощия на местния парламент да избира кои закони да прилага, предаде Ройтерс, цитирана от агенция “Фокус”.

„Единствените различни договорености, които ще приемем за Северна Ирландия, са тези, при които събранието има пълен контрол върху всяко законодателство на ЕС", заяви говорителят на ДЮП Сами Уилсън пред Би Би Си.

Коментарът му следва съобщение в „Таймс“, че ДЮП се е съгласила Северна Ирландия да спазва някои правила на ЕС след Брекзит, като част от споразумение за замяна на ирландската предпазна мярка. Това би отворило вратата за Брекзит със споразумение.

Мярката предвижда Северна Ирландия да остане в единния пазар и митническия съюз на ЕС след Брекзит до договаряне на бъдещо споразумение за свободна търговия между ЕС и Обединеното кралство. Нейната цел е да не позволи твърда граница между двете Ирландии и да запази целостта на единния пазар на съюза. Тя е главната причина сегашното споразумение, сключено от предшественичката на Джонсън Тереза Мей да бъде три пъти отхвърлено от Камарата на общините. Според мнозинството от британските депутати мярката може да доведе до неопределено отлагане на Брекзит във времето. 

Джонсън ще обядва с Юнкер на неутрален терен

Борис Джонсън ще обядва с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер на 16 септември, съобщи говорителката на ЕК Наташа Берто.

Срещата и мястото са уредени по взаимно съгласие. Юнкер ще мине в понеделник през Великото херцогство (негова родина) на път от Брюксел за Страсбург, където ще участва в сесията на Европарламента. А британският премиер се е съгласил да дойде до Люксембург.

Обедът ще бъде на неутрален терен, стана ясно от думите на Берто. Той няма да бъде нито в британското посолство, нито в намиращите се в Люксембург сгради на Еврокомисията. Говорителката не пожела да каже кое ще е мястото. От отлично информирани източници Клуб Z научи, че двамата ще се срещнат в ресторант. Името му се пази в тайна от съображения за сигурност.