Университети във Великобритания няма да приемат студенти, които имат сертификат за английски език TOEFL. Това съобщиха организаторите на изложението "Световно образование", на което чуждестранни висши училища се представят в България. Причината за необичайната мярка са серия от злоупотреби с явяването на изпита и манипулиране на резултатите.

Проблемът тлее от миналата година, когато в Индия и Пакистан е засечено преписване, както и фалшифицирано явяване. На изпита масово се явявали други хора на мястото на този, който трябва да направи теста. Британските емиграционни власти отчитат, че има имиграционен, а не акадамичен проблем. Много от полагащите изпита всъщност търсят работа на Острова и използват следването като претекст за това.

Владеенето на английски език и сертификат TOEFL са едно от изискванията за получаване на виза за Обединетото кралство. Тъй като България отдавна не е във визов режим с Великобритания, това не засяга пряко част от студентите. Проблемът идва от това, че част от университетите на Острова (всички, които попадат в топ 100 на най-добрите и някои извън класацията) изискват удостоверение за владеене на езика.

На изложението "Световно образование" на 4 и 5 ноември тази година ще бъде обърнато специално внимание на кандидат-вишистите, които имат само TOEFL сертификат. Приемът в английските  ВУЗ-ове ще става със успешно взет изпит на International English Language Testing System (IELTS) или Cambridge Advanced Certificate (CAE) със съответния брой точки. 

Въпреки че се наблюдава лек спад в кандидатстването в университетите на Острова, те си остават предпочитани за българските кандидат-студенти, които са решили да продължат образованието си в чужбина. Великобритания е оценявана като една от държавите с най-качествено образование. Освен това висшите училища там предлагат финансове подкрепа под формата на стипендии, както и гъвкави условия за кредитиране за тези, които не могат да си позволят скъпо образование.  

Дания и Швейцария също са сред предпочитаните държави за завършване на висше образование. Датската образователна система позволява безплатно следване, а университетите и в двете страни въвеждат все повече програми на английски. Трето място по популярност си делят Холандия и Франция. В холандските ВУЗ-ове обаче от тази година няма да се признава завършването на езикова гимназия и ще се полага допълнителен изпит за прием. 

Сред най-предпочитаните от българските студенти специалности са компютърните науки, математиката и правните науки. Влечението към технологичните специалности се обяснява с много добрите възможности за реализация и високото заплащане в сектора. На второ място са програмите по дизайн и изкуства, а най-малко търсене има за инженерните дисциплини.