"Българските медии обединени в бунта си срещу порножурналистиката". Под това заглавие  Би Би Си публикува материал на журналистката Краси Туиг, в който се описват реакциите на българските медии, след публикацията на "Пик", целяща да дискредитира един от кандидатите за кмет на София

"Асоциацията на европейските журналисти започна инициатива, придружена от хаштага #БезПорноЖурналистика, с искане институциите, партиите и частните компании да бойкотират новинарски сайтове, които използват неетични практики", пише в публикацията на Би Би Си.

Цитира се и декларацията, която обедини повече от 30 медии и над 100 журналисти в лично качество "Днес е денят", в която се настоява да се сложи граница между журналистиката и публикации, несъвместими с професията.

"Работата ни, честта ни, етиката и правилата ни нямат нищо общо с опита да бъде дискредитиран един от участниците в кампанията за кмет на София по несъвместим с професията ни начин. Това не е журналистика. И ние категорично се противопоставяме на опитите да се нарича така.

Още по-категорично възразяваме срещу онези партии и отделни политици, които легитимират подобни „медии“, като им дават интервюта, канят техни представители на събитията си, плащат им за рекламни и PR кампании по време на избори",  се цитира в материала на Би Би Си текст от декларацията.

В публикациятяа се отбелязва още, че по случая е имало позиция и от АБРО, а президентът Румен Радев е излязъл с изявление за "замърсената медийна среда в страната и целенасоченото разбиване на професионалните и етични стандарти в българската журналистика".

"И политици, и партии публично осъждат грозните практики, докато в същото време легитимират извършителите им като им дават подкрепата си и ги закрилят", се цитират и други думи от позицията на Румен Радев.

В материала се припомня и позицията на кандидата за кмет на София от "Демократична България" Борислав Игнатов, който определи публикуването на снимките като "чудовищна атака". "Няма да се откажа, напротив, ще продължа кампанията си с повече решителност...", се цитират думите на Игнатов от позицята му във фейсбук.

Посочва се, че снимките не са махнати от сайта, а оттам излизат с дълги тиради и нападки срещу критиците.

"Публикуването на снимките изглежда прекрачи границите на толерантността на обществото към неетичната журналистика", отбелязва авторката на материала.

Припомнена е и лошата позиция на България в класацията за свобода на медиите на "Репортери без граници". Както и това, че "Пик" е многократно давана на съд и е трябвало да плаща обезщетения на много отделни личности и компании през годините.

"В един от тези случаи съдът постановява през 2018 г., че сайтът "Пик" трябва да плати обезщетение на журналиста и граждански активист Николай Стайков заради очерняща го кампания. "Свободата на словото не е абсолютна", постановява тогава съдът като изключва от нея разпространението на невярна информация, засягаща лични граждански и човешки права", пише в материала на Би Би Си.

В публикацията се посочва и че заради "безпрецедентната" негативна реакция към публикуването на снимките някои партии са обявили, че ще изключат "Пик" от предизборната си кампания. Премиерът Бойко Борисов потвърждава, че така ще постъпи управляващата ГЕРБ, посочва Би Би Си като се позовава на материала на Клуб Z "Партии се отказват да включат ПИК в предизборната си кампания".

"Освен гняв, има и надежда за промяна. Поддръжниците на медийната инициатива са непреклонни, че ще се борят да изчистят българската журналистика от неетичните практики, организират и протест", завършва материалът.

"И президентът отрази подобно настроение в изявлението си: Надяваме се, че това ще е началото на дебати, които ще доведат до оздравяване на българската журналистика", пише още там.