Двете водещи партии в Израел имат почти равна подкрепа броени дни преди вторите общи избори за тази година, показват проучвания, цитирани от ДПА.

Очаква се дясната партия Ликуд на министър-председателя Бенямин Нетаняху и центристката "Синьо и бяло" на бившия началник на генералния щаб на армията Бени Ганц да спечелят над 30 места в парламента, но проучванията са разделени по въпроса коя от тях ще е първа.

Вестниците "Маарив" и "Израел хайом" прогнозират, че Ликуд ще бъде начело с 33 места, а "Синьо и бяло" ще има 32 или 31. Анкета на телевизия "Кан" отрежда първо място на партията на Ганц с 33 места, следвана от Ликуд с 31.

Днес е последният ден, в който могат да се оповестяват социологически проучвания преди изборите във вторник.

Ключът към управлението в Израел е съставянето на коалиция, която да има мнозинство в 120-членния парламент.

Никоя от анкетите не показва категорично мнозинство за сигурна коалиция от десни и религиозни партии без участието на твърдолинейният десен политик Авигдор Либерман.
Бившият министър на отбраната отказа да подкрепи правителство на Нетаняху след изборите през април, предизвиквайки гласуване за разпускане на парламента. Либерман и религиозните партии имат силни разногласия за това дали ортодоксалните евреи да подлежат на задължителна военна служба.

Нетаняху се бори да спечели пети мандат като премиер с подкрепата на десните и религиозните партии. Той е министър-председател от 2009 г., а също така заемаше поста от 1996 до 1999 г., припомня БТА.