Само ден след като лидерът на "Атака" Волен Сидеров сам обяви, че ще подкрепи Йорданка Фандъкова за пореден мандат като кмет на София, защото "тя е професионалистът, който трябва да продължи да ръководи града", от партията разпространиха съобщение, че комитет издига самия Сидеров за изборите на 27 октомври.

"Kомитет издига Сидеров за кмет на София, искат стоп на гей парадите. След вчерашните публикации в медиите за подкрепа на Йорданка Фандъкова от страна на "Атака" за предстоящите местни избори в София с лидера на партията Волен Сидеров се свързаха множество граждани и членове на партията с искане той да бъде издигнат за кандидат-кмет на столицата", пише в съобщението от партията днес.

В него не се посочват подробности за комитета. Не е ясно и защо комитет би издигал Сидеров за кандидат за кмет, при положение, че той е лидер на партия. Самият той към момента не се е произнесъл дали все пак ще участва в изборите или позицията му от предишния ден още е валидна. 

Досега водачът на "Атака" два пъти е бил кандидат за мажоритарен пост - но за президент. През 2006 г. той дори стигна до балотаж, който загуби от Георги Първанов. Срокът за регистрация на кандидатите за местните избори в общинските избирателни комисии е 24 септември. 

По-рано и Фандъкова коментира заявената преди ден подкрепа за нея от Сидеров. По думите й "той често променя своето решение" и призова: "Нека да представи своята политическа сила". Шефът на общинския съвет в София Елен Герджиков пък реагира с: "Благодаря, но няма нужда" на подкрепата на лидера на "Атака" за Фандъкова.

Засега не е обявено решение дали от ВМРО и НФСБ ще издигат номинации за кметския пост в столицата. Според неофициалната информация партията на вицепремиера Красимир Карачанов обмисля да номинира или евродепутата Ангел Джамбазки, или настоящия общински съветник в София  Карлос Контрера. Ако ВМРО има своя кандидатура, не е изключено от НФСБ ще я подкрепят.