Как България и ЕС помагат на Украйна да запази транзита на руски газ, коментира руският телевизионен канал „Царьград“, излъчващ в интернет в материал, препубликуван от агенция "Фокус".

Поради решението на Европейския съд относно газопровода „ОПАЛ“, „Газпром“ ще трябва да намали доставките по "Северен поток-1". Шпионски скандал в България може да попречи на разширяването на „Турски поток“ към Южна Европа. Двете събития ще попречат на Русия да спре транзита на газ през Украйна, коментира каналът.

Транзитът през Украйна винаги е причинявал главоболие за Русия. Но, въпреки дълговете в размер на милиарди на Киев, изпомпването на газ през бившата съветска република не е спрян. Въпреки това, след смяната на властта в Украйна, „Газпром“ решително предприе стъпки да се откаже от този транзит. Въпреки че е налице затопляне с идването на власт на Владимир Зеленски, Ангела Меркел постоянно предупреждава, че "Северен поток-2" е невъзможен без украински транзит, "Газпром" има своя краен срок.

През юли изпълнителният директор на "Нафтогаз" в Украйна Юрий Витренко обяви планове за пълно спиране на транзита на руски газ от 1 януари 2020 г. По-рано, през март, шефът на украинската компания Андрей Коболев заяви пред РБК, че „Газпром“ е уведомил страните, че от тази дата ще спре да изпомпва газ през Украйна.

Украйна и някои от нейните западни партньори, като Полша и Германия, наистина не искат да се отказват от този транзит. В крайна сметка спирането на доставките ще отслаби Украйна срещу Русия и ще причини недостиг на газ в Европа, който ще трябва да бъде компенсиран. Има три начина да се направи това: със собствени ресурси, чрез изграждане на нови газопроводи от Русия или чрез внос на газ от трети страни.

Като се има предвид, че Европа няма собствени ресурси и възобновяемите енергийни източници са изключително скъпи, е ясно, че ще трябва да разчита на външни играчи. На първо място Русия и САЩ.

По силата на географията и цената Русия е по-печеливш партньор, а Германия като лидер на ЕС разчита на руския газ. Европа обаче ще работи с Москва при свои условия. Едно от тях е запазването на украинския транзит.

През тази седмица се случиха две събития, които ще принудят „Газпром“ да продължи доставките си през Украйна. На 10 септември Съдът на ЕС след разглеждане на жалба от Полша, Литва и Латвия отмени решението на Европейската комисия от 2016 г., което разшири достъпа на „Газпром“ до тръбопровода „ОПАЛ“ - клон на газопровода „Северен поток-1“.

Отсега нататък руската компания има право да използва само половината капацитет на „Опал“ - 12,8 милиарда кубически метра. Русия ще трябва да намали доставките по дъното на Балтийско мореи да увеличи транзита през Украйна с 12,5 милиарда кубически метра годишно, заяви ръководителят на полската нефтена и газова компания PGNiG.

Второто събитие е свързано с България. В същия ден, когато Европейският съд взе решение в полза на Полша и Украйна, Николай Малинов, лидерът на българското национално движение „Русофили“, беше арестуван в България по обвинение в шпионаж в полза на Русия.

В бъдеще този скандал може да повлияе неблагоприятно на отношенията между София и Москва. България вече има опит в развалянето на важни руски проекти. През 2014 г. София изостави „Южен поток“. Същата съдба може да сполети и „Турски поток“, чийто клон трябва да мине през българска територия.

Обемите на втората тръба на „Турски поток“ (15 милиарда кубически метра) са достатъчни, за да компенсират украинския транзит. Не случайно в Киев този газопровод се счита за по-опасен от „Северен поток-2“.

Украинският транзит е важен, но САЩ могат да предложат алтернатива, която ще позволи изоставянето му. Така казва главният редактор на ИА „Реалист“ Саркис Цатурян.

Историята с „Опал“ не е свързана с желанието на САЩ или ЕС да запазят украинския транзит. Напротив, американците и европейските бюрократи са заинтересовани от закриването на транзита. Това ще позволи на САЩ да поемат контрола над Трансбалканския газопровод (Гърция - България, заобикаляйки Босфора. - Ред.), по който Русия може да доставя газ за Украйна, Молдова, Румъния и България“, отбеляза Цатурян в интервю за „Царьград“.

Експертът обърна внимание на факта, че Вашингтон принуждава Гърция и България да побързат по въпроса за изграждането на газопровод, по който американският втечнен природен газ ще потече към България, а оттам към Румъния, Молдова и Украйна.

„Запасите от втечнен природен газ в САЩ ще заобиколят Босфора (През Босфора е забранено преминаването на кораби, превозващи втечнен газ от съображения за безопасност – бел. прев.). САЩ вече увеличават доставките на втечнен природен газ за Гърция, България и Турция. И обемите само ще растат “, добави Цатурян.

Двата сценария, описани с украинския транзит, изглеждат взаимно изключващи се. В първия случай виждаме опити да бъде спасен, във втория - да бъде прекъснат. И двата плана обаче са обединени от една обща цел - да се спре монополът на „Газпром“ върху европейския пазар на газ.