Възстановяването на Ирландия след кризата върви уверено, макар да остават рисковете за финансовата стабилност и икономиката й. Те са свързани на първо място с Брекзит, особено ако той се случи без споразумение.

Това заяви днес след срещата на Еврогрупата в Хелзинки заместник-председателят на ЕК и комисар за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис, цитиран от Ройтерс.

Той припомни, че ЕК е препоръчала на европейските компании, включително и на ирландския бизнес, да се подготвят за възможен „Брекзит без сделка“.

Ирландия беше една от страните в еврозоната, за която бе задействан механизмът за макрофинансова помощ от 2010 до 2013 г. Тя остава един от главните длъжници на Европейския стабилизационен механизъм. По тази причина нейните финансово състояние и кредитоспособност са предмет на постоянен мониторинг от Еврогрупата.

На срещата Германия бе подложена на натиск от другите страни от Еврозоната да инвестира повече и да съживи европейската икономика. Такова бе посланието на председателя на Еврогрупата Мариу Сентеру. Той призова държавите с излишък в бюджета да го използват, за да се противопоставят на забавянето на икономиката. Той не назова конкретно Германия, но отговори на свързан с нея въпрос. Това стана на фона на засилилите се призиви да се действа в тази насока.

Отделно в Хелзинки се проведе и среща на министрите на финансите и икономиката (ЕКОФИН) на страните от ЕС.