Един от най-популярните графити на артиста Банкси, посветен на "Брекзит", има тъжна съдба. Неотдавна се оказа, че картината в английския пристанищен град Доувър, изобразяваща синия флаг на ЕС и работник на стълба, изчукващ една от жълтите звезди като символ на напускането на Великобритания, е заличена.

Собствениците на сградата, върху чийто калкан се появи рисунката преди години - през май 2017 г. след референдума на Острова, поставиха скеле и премахнаха графита. Сега на мястото му стои голямо, чисто бяло петно. 

Бялото петно, което замести графита на Банкси. Снимка Скрийншот Instagram

Банкси дълго време не реагира на случката. Досега. В официалния профил на най-популярния и анонимен уличен артист в света преди ден се появи кратък коментар. Придружен със снимка как картинката с флага на ЕС и работника е щяла да се промени, когато "Брекзит" стане факт. 

Идеята на Банкси е била стената да изглежда така: 

Проектът на Банкси, ако графитът му бе оцелял. На земята е "свалено" знамето на ЕС, а работникът продължава да изчуква последната останала звезда.
Снимка Скрийншот Instagram.

Коментарът на графити художника обаче е не по-малко въздействащ от посланието на неслучилата се нова рисунка. 

"Оу...

Планирах в деня на "Брекзит" да променя това произведение в Доувър в това...

Но изглежда те са го боядисали.

Няма значение. Предполагам, че и голямото бяло знаме казва нещата също така добре"

Банкси по традиция много рядко коментира своите улични платна, които често са политическа сатира. 

Къщата, върху която сега стои бялото петно, което наистина прилича на бяло знаме, е собственост на семейство Годън, което загуби преди време съдебно дело след опит да продаде друга картина на Банкси. Фамилията е популярна в града и в цял Кент - техни са много от индустриалните постройки в района.

След като Годън губят делото за графита на друга своя сграда, на стената се появява и въпросният "Брекзит" графит. Вече заличен...