С или без шпиони в редиците си "Русофили" се събраха на събора край язовир "Копринка". Начело с Николай Малинов. Както и негови привърженици, които носеха хартиени бележки с надпис "Аз съм русофил, арестувайте ме". Други събираха подписи, че председателят на "Русофили" е невинен. Депутати от различни парламентарни групи бяха на събора, а президентът Румен Раден прати поздравление.

Сталин и Путин на тениски, чаши и портрети бяха отново налице - както си е по традиция, също и знамето на СССР със сърп и чук, сред руските и български флагове. Плакати с благодарности към СССР, Русия и съветската армия допълваха картината.

"Je suis Николай Малинов" - надпис на фона на цветовете на българското знаме беше сред атракциите на русофилската сбирка.

На 9 септември имаше обиски и разпити на членове на "Русофили", а ден по-късно от прокуратурата обявиха, че е повдигнато обвинение на председателя на организацията Николай Малинов, по-късно освободен срещу 50 хил. лв. , руският генерал Леонид Решетников е със забрана да влиза в България за 10 години, както и руският олигарх Константин Малофеев.

 „Европа е по-силна с Русия“ беше мотото, под което протече съборът тази година.

Поклонение на Паметника на свободата на връх Шипка и поднасяне на цветя пред паметника на ген. Скобелев в Казанлък бяха част от официалните прояви, включени в програмата.

Съборът на "Копринка" обикновено протича освен с присъствието на членове на "Русофили", и на привърженици и депутати от "Атака", народни представители и от ГЕРБ и БСП, както и представители на организации като българския клон на "Нощните вълци", известни още и като рокерите на Путин. И тази година не правеше изключения, добре познатите лица бяха там.

 На сергиите се продаваха и магнити със снимки на Владимир Путин, Тодор Живков, Васил Левски, Христо Ботев и др..  

 
"Без Русия България няма как да оцелее в тази върхушка от многополюсен свят", каза Малинов от сцената. Множеството му отговори с викове "Русия" и "Победа".

Сред официалните лица бяха депутатите Красимир Велчев (ГЕРБ), Петър Кънев (БСП), Александър Симов (БСП) и Валентин Ламбрев (БСП), проф. Станислав Станилов от "Атака".

Според кореспондента на TACC в България, цитиран от “Фокус“, събитието е било посетено от около 20 000 души, а поздравителен адрес е изпратил президентът Румен Радев.

В специален адрес до участниците в мероприятието Радев написа: "Вековните връзки между българския и руския народ издържаха на много политически бури и предизвикателства на времето. Те имат своите дълбоки исторически, културни и духовни корени, които минават през писмеността, православието и мечтата за свобода. Ето защо днешният празник не е просто носталгична среща на хиляди българи, свързали своята професионална или лична съдба с Русия, националният събор е повод да намерим модерно измерение на тези силни исторически връзки и знак, че отношенията между нашите два народа имат солидно бъдеще. Тук се поддържат не само традициите на приятелството и сътрудничеството, но преди всичко се изгражда мост към бъдещето. Укрепва се не само разбирателството между България и Русия, но и връзката между поколенията".

Председателят на националното движение "Русофили" Николай Малинов в интервю за ТАСС подчертава, че през целия период на развитие работата на неговата организация е била насочена към развитие на отношения и сближаване с Русия.

"Нашите прокурори изглежда са първите прокурори в историята, които се опитват да докажат, шпионаж в полза на неправителствена организация. Между другото, този скандал се отрази положително на броя на участниците на това събитие -ако обикновено тук присъстваха около 14-15 хиляди души, сега те са много повече. ", казва Малинов.

Той благодари на руските политици и служители, които се изказаха в подкрепа на българските русофили.

"Сега ситуацията е много трудна, но полагаме всички усилия да гарантираме, че отношенията между нашите страни се развиват положително. Ние разбираме, че тази провокация е била насочена именно към нарушаване на добрата динамика на двустранните отношения. Ето защо трябва да проявяваме търпение и мъдростта, която е присъща на нашите православни народи. " “Беше много важно някой да развали имиджа на България в Русия, да го развали до такава степен, че Русия да реагира на всичко, което се случва остро, и че съвместните икономически проекти, а именно изграждането на газопровода “Турски поток“ през територията на България и АЕЦ „Белене“ в крайна сметка да се провалят”, добавя Малинов.

От името на комисията по външни работи на Съвета на федерацията Константин Косачов е поздравил българските русофили, пише още ТАСС. “Убеден съм, че гласът на русофилите в България ще бъде по-силен с всяка година в пространството на Европейския съюз“, каза Косачов. Поздравления са изпратили и Леонид Слуцки, председател на Комисията по външни работи на Държавната дума, Елеонора Митрофанова, ръководител на "Россотрудничество" и представители на други политически и обществени организации.