През последните години рядко давам интервюта на българските медии. По обясними 111 причини.

Единственото интервю, което дадох през последните близо 3 години беше за Българското национално радио. Това не е случайно. През юни дадох това интервю за БНР, защото знам, че там работят достойни и свободни журналисти. И вчера тези журналисти отново доказаха, че са именно такива - достойни и свободни. Вчера, като един, те застанаха твърдо не просто зад колегата си Силвия Великова, а зад свободата на словото.

За всички е видно, че опитът да бъде заглушен още един свободен глас, този път на Силвия Великова, е пореден епизод от упоритите стремежи да бъдат маргинализирани обществените медии, а и не само.

Ще припомня някои от предишните такива епизоди – за член на СЕМ (органът, който избира директорите на БНТ и БНР) беше избран висококвалифициран кадър, завършил във Враца аграрна икономика с успех 3,89.

Начело на Радио „София“ беше назначена висококвалифицираната 27-годишна водеща на „Еспресо с Роси“, завършила социология в Нов български университет.

И разбира се – за директор на БНТ беше избран стажантът от партийната телевизия „Алфа“, размахващият средни пръсти в национален ефир – Емил Кошлуков.

Всъщност, ако на „главанаците“ наистина им е толкова важно да заглушат и националното радио, да направят Емил Кошлуков директор и на БНР. Я колко добре се справя с БНТ, ще се справи и с БНР. Той толкова добре се справя с националната телевизия, че ако тя спре, както скандално спря БНР, на никого няма да му направи впечатление.

 

Текстът е публикуван във фейсбук профила на Слави Трифонов. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.