Канадски палеонтолози са открили фосили на хищник на 500 милиони години, смятан за прадядото на скорпионите и паяците, съобщи Си Би Ес, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

Въпреки дребния си размер - не повече от 2,5 сантиметра, древното създание, наречено Mollisonia plenovenatrix, изглежда страховито - изпълкнали яйцевидни очи, глава като швейцарско армейско ножче, черупка, наподобяваща брониран щит, многобройни крайници, способни да улавят, мачкат и дъвчат.

Учени от Кралския музей на Онтарио в Торонто са открили фосилите на хищното водно създание в шистите Бърджис в Британска Колумбия - седименти отпреди повече от 500 милиона години.

Една от най-впечатляващите характеристики на древния хищник са неговите хелицери - устни придатъци, наподобяващи остри резци и предназначени да улавят плячка. Наличието им свидетелства, че Mollisonia plenovenatrix спада към отделен подтип членестоноги, известен като Хелицерови, към който се числят паяците и скорпионите.

Находката показва, че представителите на този подтип са се появили по време на Камбрийската експлозия и вероятно са заели празна екологична ниша. 

БТА