Разследването на руски шпиони няма нищо общо с отношенията ни с Русия. Това заяви вицепремиерката и външа министърка Екатерина Захариева по Нова ТВ днес.

"България се опитва да развива партньорски отношения с Русия на базата на зачитане на взаимните интереси. Геополитическата ориентация на страната е много ясна и то отпреди ГЕРБ да е на власт", заяви Захариева

И отбеляза, че обвиненията са към един конкретен човек. Става дума за председателят на движение "Русофили" Николай Малинов, но това няма общо с хората, които обичат Русия, смята Захариева.

Тя подчерта, че се надява ДАНС и МВР да си свършат работата по случая, но и отношенията между България и Русия да не пострадат.

Вътрешната министърка коментира и изложбата по случай 9-ти септември, организирана от руското посолство, която представи един изфабрикуван прочит на историята на съветската окупация в България.

"Обществото ни е разделено и нашият призив бе руското външно министерство да не влиза в такъв дебат, който облагодетелства една от политическите сили. Винаги, когато се налага, ние ще реагираме“, обясни Захариева.