Първият учебен ден ще бъде посрещнат в 2400 училища в страната. За първи път в класните стаи ще влязат 60 хиляди първокласници, 12 хиляди от които в София. Общо 700 хиляди ученици се очаква да влязат в класните стаи днес, съобщава БНР. А учители готвят протест пред сградата на образователното министерство в София.

От Министерството на образованието увериха, че безплатните учебници до 7 клас са доставени в училищата. В близо 60 училища обаче ремонтите ще продължат. Осем учебни заведения ще провеждат учебен процес в сгради на други училища, като това ще продължи до приключване на ремонтите в техните собствени учебни бази.

Въпреки наличието на незаети работни места за учители просветният министър Красимир Вълчев очаква нормален старт на учебната година.

В първия учебен ден учители организират и протест пред просветното министерство от 16 ч. под наслов "Време е МОН да пие по една студена вода". Недоволството на педагозите е проворкирано от задължението им да участват в обходите на домовете на отсъстващи ученици с цел последните да бъдат върнати в клас.