Десни и центристки партии - ДБГ, ЗНС, "Път на младите" и НДСВ - подписаха платформа за управление с кандидатката за кмет на София Мая Манолова. 

"Днес си поставяме обща цел с общи усилия да променим модела на управление.“,  обяви след срещата с лидерите на четирите формации Манолова - „Целта на моята програма е да се начертаят конкретни мерки за постигане на добро управление с и за гражданите, с и за столичани, защото управлението на София през последните 10 години не е добро“.

В платформата са изброени политики, зад които Манолова и партиите застават - след тях са неувеличаване на местните данъци, стимулиране на инвестициите в София, подкрепа за малки и средни предприятия в работата им с общината, борба с корупцията и мръсния въздух. 

Четирите партии ще имат обща листа за общински съветници, а по думите на представителите им на срещата днес ако Манолова стане кмет, то тя ще има подкрепа за изпълнение на поетите ангажименти.

Движение „България на гражданите“ (ДБГ) подкрепя Мая Манолова за кмет на София, „защото може да променя институции“, заедно със социалистите застават зад нейната кандидатура, но БСП са „идеологически опонент“. А напусналите около Найден Зеленогорски работят в полза на ГЕРБ.

Така може да бъдат обобщени посланията от интервюто на председателя на ДБГ Димитър Делчев пред бТВ тази сутрин.

Според Делчев Мая Манолова е доказала, че може да работи за хората и може да променя институции.

„Това което ние искаме в София, е Столичната община да се промени и да се разбие корупционният модел на управление. Затова почти единодушно решихме да подкрепим Мая Манолова“, обясни той.

По думите му с БСП нямат пресечни точки, въпреки че за тези избори реално се подкрепят, а Мая Манолова е граждански кандидат, който има ляво минало.

"БСП са наш идеологически опонент", добави Делчев. 

Той припомни, че от ДБГ са подкрепили Манолова първи, а днес ще й предложат платформа за гражданско управление, в която са включени политиките, важни за десните хора. Сред тях са пълен одит на общинските предприятия, изграждане на Околовръстното, такива мерки, без които София не може да продължи да се развива. 

„Надяваме се и ще отстояваме това госпожа Манолова да работи както за левите, така и за десните избиратели. В София има както леви хора, така и хора с дясно мислене. Корупцията също не е лява и дясна“, обясни той. 

В коментар за напускането на зам.-председателя на ДБГ Найден Зеленогорски заедно със свои съмишленици заради заявената подкрепа за Манолова, защото е „ляв кандидат“, Димитър Делчев заяви, че техните съображения не са принципни. 

"Когато Найден Зеленогорски беше депутат и лицето на Реформаторския блок, тогава бяхме коалиция с АБВ, но не беше проблем", каза Делчев.

И видя в този ход атака срещу ДБГ преди изборите и укрепване на кандидата на ГЕРБ.

А накрая завърши с думите:

„Г-н Борислав Игнатов (номинация на "Демократична България", бел. ред.) е симпатичен човек и аз бих го подкрепил на втори тур. За нас категорично Мая Манолова е човекът, който може да промени управлението на София. Не сме сключвали сделка с нея."