САЩ са готови да отговорят на нападенията срещу саудитски петролни инфраструктури, заяви вчера американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Франс прес, съобщава БТА.

"Има причини да вярваме, че знаем кой е виновникът, готови сме да отговорим, но ще изчакаме саудитското кралство да ни каже кого смята за отговорен за тази атака и под каква форма да реагираме", написа Тръмп в туитър.

Йеменските бунтовници хуси поеха отговорност за атаките срещу петролни инсталации на саудитския гигант "Арамко".

В събота американският държавен секретар Майк Помпео обвини Иран, че стои зад атаките. Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави нарече тези обвинения "абсурдни".

В друг туит Тръмп опроверга информацията, че е готов да се срещне с иранското ръководство без предварителни условия.

"Фалшивите новини казват, че съм готов да се срещна с Иран, "без условия". Това е невярно твърдение (както обикновено!)", каза президентът.

По-рано Ройтерс съобщи, че Белият дом не изключи евентуална среща между Тръмп и иранския му колега Хасан Рохани въпреки обвинението на Вашингтон, че Техеран стои зад нападението с дронове срещу саудитски петролни обекти.

Съветничката в Белия дом Келиан Конуей заяви, че извършеното нападение не е подобрило шансовете за среща между двамата лидери на заседанието на Общото събрание на ООН по-късно този месец, но остави открит въпроса дали такава среща все пак може да се състои. "Ще оставя на президента Тръмп да обяви дали ще има, или няма да има среща", заяви Конуей в предаването "Фокс нюз сънди".

Кампанията на санкции и максимален натиск срещу Иран, водена от правителството на Тръмп, ще продължи независимо дали двамата лидери ще се срещнат, подчерта съветничката.

Министерството на енергетиката на САЩ е готово да отвори стратегическия петролен резерв, ако това е необходимо, за стабилизиране на глобалните доставки на енергоносители след нападенията срещу саудитски петролни обекти, добави Конуей.

"Имаме енергия под краката си и край бреговете си", припомни тя и добави, че Тръмп води САЩ към разработване на тези резерви. Затова, "когато Иран нападне Саудитска Арабия над 100 пъти, ние сме готови да предприемем действия за защита на нашите собствени интереси", подчерта Конуей.