Сътрудник на Кремъл, работил в продължение на години за ЦРУ в Москва, е бил изтеглен през 2017 г. от руската столица, съобщиха CNN и "Ню Йорк таймс". И досега не е известно защо е бил изтеглен агентът: от опасения, свързани с небрежния подход на Тръмп към секретните сведения, или защото е щял да бъде разкрит. Впоследствие се чуха предположенията, че името на шпионина е Олег Смоленков - сътрудник на Кремъл, работил за външнополитическия съветник на Путин.

Ако той наистина е бил агентът на ЦРУ, по-сетнешният му живот в САЩ би бил безпроблемен.

"Семейството живееше затворено", казва цитираният от "Ню Йорк таймс" Грег Тали, чийто дом е срещу този на Смоленков. Предполага се, че бившият агент е купил къщата под истинското си име.

Но медийният шум очевидно е смутил семейството: съседите разказват, че те набързо напуснали дома си след първите журналистически посещения. Директорът на международния Музей на шпионажа във Вашингтон Крис Коста е запознат с цялата история. Самият той е бивш сътрудник на тайните служби с над 30-годишен опит: работил е на ръководна позиция в Националния съвет по сигурността и е бил специален съветник на Доналд Тръмп.

"Защита от убийство"

Според Коста някои детайли от историята на Смоленков не звучат твърде правдоподобно.
 
"Не разполагам с информация от първа ръка, но имам опит от сходни ситуации", казва Коста.
Той е учуден от факта, че предполагаемият агент на ЦРУ си е купил къщата, без да крие истинската си идентичност. Макар че, както пише "Вашингтон пост": "Американското правителство със сигурност полага усилия да опази агентите си от убийство и атентати."

Когато първите журналисти откриват къщата на Смоленков, те са заговорени от непознати мъже, чакащи в кола край жилището, които се представили за приятели на домакините. Дали къщата не е служила като клопка за залавянето на потенциални наемни убийци, изпратени от Москва? "Изключително невероятно", смята Коста и добавя: "Това би било крайно нетипично." Той е скептичен и относно истинността на цялата история за вероятния топ шпионин от Кремъл. Коста припомня и думите на външния министър Майк Помпео, който заяви, че повечето статии по въпроса, които прочел, били фактологически неверни.

Животът след това

Колко сигурен е животът на един агент на ЦРУ в Москва, след като е бил разконспириран и се е завърнал в САЩ? И предприемала ли е Москва опити да убива на американска земя хора, смятани от Кремъл за "предатели"?

"Хубав въпрос", отвръща Коста. Бившият генерал от КГБ Олег Калугин, който емигрира в САЩ и бе осъден в Русия задочно, разказал на Коста, че "нито съветските, нито руските тайни служби са правили опит да извършат нещо подобно в Съединените щати".

С други думи, агентите от Русия могат да се чувстват сигурни в САЩ много повече, отколкото в която и да било друга западна държава. Но това не означава, че руските тайни служби няма да направят такива опити в бъдеще. Във Великобритания вече бе извършен атентат срещу бившия руско-британски двоен агент Сергей Скрипал.

А каква е съдбата на един агент, след като е бил изтеглен обратно?

„Практиката е винаги една и съща", обяснява шефът на шпионския музей във Вашингтон: "Прехвърлят хората в САЩ или във Великобритания, след което те продължават да консултират тайните служби." В повечето случаи обаче се налага смяна на името и на идентичността. "Познавам някои, които водят относително нормален живот. Но не и под истинското си име", посочва Коста.

А могат ли да водят луксозен живот? "Не бих казал", казва експертът. Преди няколко години той организирал среща на бивши агенти в дома си.

"Мисля, че животът им не е никак бляскав. В САЩ те, разбира се, живеят по-добре дотолкова, доколкото мнозина от тях са избягали от тоталитарни държави. Но новият живот винаги ги поставя пред нови предизвикателства: "А те са тежки и сурови."

Смъртна присъда

В живота на шпионите има и възход, и падение. Класически пример за това според Коста е историята на Ким Филби. Той е бил високопоставен агент на британските тайни служби, който в средата на 20-те години работил за Москва, а по-късно избягал в Съветския съюз, където до края на живота си живял в самота. "Неговият живот, за който ние разказваме в нашия музей, се развива твърде нещастно: той се пропива и не се чувства приет от обществото."

Историята на Олег Пенковский завършва още по-зле. "Той е бил полковник във военните тайни служби на Съветския съюз и - така да се каже - шпионин на Джон Кенеди." Съобщенията от Пенковский попадали право на бюрото на американския президент. Именно те позволили на Съединените щати да вземат правилните решения по време на Кубинската криза, изтъква Коста.

"Пенковский обаче не забелязал, че руските служби за борба с шпионажа са на път да го разкрият. През 1963 г. полковник Пенковский е осъден на смърт независимо от това, че прави пълни самопризнания.

"Дойче веле"