Община Сливен и кметът на града Стефан Радев се присъединиха към кампанията на Клуб Z "ИZчистване". Инициативата ни е за заличаване на оскърбителните графити по стените и насърчаване на уличното изкуство. А целта - да привлечем общественото внимание към проблема с грозните, цинични, заплашителни и дори опасни графити, които като някаква зараза са плъзнали в градовете ни. 

Ето и как г-н СТЕФАН РАДЕВ отговори на въпросите си за общата кауза:

Г-н Радев, вандализъм, форма на бунт и желание за изява, вид съвременно изкуство – какво за вас са графитите и къде са границите? Кои от видовете рисунки преобладават във вашия град?

От всичко това има по малко в графитите не само в нашата община. Със сигурност обаче трябва да се отнасяме отговорно към публичната среда. Става дума и за авторите на графити, и за нас като община, която се грижи за това градът да изглежда приятно и уютно. 

Кампанията „ИZчистване“ цели да почистим грозните и обидни надписи, да се насърчи творчеството, за да имаме по-красива и уютна градска среда. Как общината се справя с хулиганите, кои са най-честите платна за рисуване? Имате ли политика за опазване на паметници и публични сгради от драсканици?

Като цяло достъпните големи стени са най-честият обект на такива посегателства. Полагаме усилия в това отношение. Не оставяме обидни надписи да стоят по стените или поне се опитваме да го правим там, където са обществени сгради или пространства. Хубаво е да можем да предоставяме такива зони на хората, желаещи да се изявяват чрез подобно изкуство, и го правим. Има много успешни примери в тази посока.

Какъв ресурс на общината гълта почистването на фасадите?

Със сигурност не е малък, въпреки че не говорим за някакви сериозни средства. По-скоро времето и енергията, която отнема на общинските служители за други дейности, е загубата за града.

Залавянето на нарушителите със спрей е трудна работа по данни на полицията. Какъв е опитът в Сливен?

Това, което ние правим, е все повече да изграждаме и надграждаме системата за видеонаблюдение и се надяваме в един момент, въпреки че тя и сега ни помага много, да установяваме нарушители и вандализъм. Надявам се да я разширим достатъчно, за да можем най-ефективно да покриваме целия град. 

Понякога се появяват нерегламентирани, но красиви графити. Каква според вас трябва да е съдбата им и от какво зависи тя?

Ако нещо е красиво и хората го харесват, със сигурност е по-добре да остане. Колко време ще остане и ще се запази, защото се появяват и други „творци“, които го надграждат и спира да бъде толкова привлекателно, колкото е било в началния момент, но със сигурност и след това може да се намери красивото и приятното за окото.

Графити има навсякъде по света. Хулигани също. Има обаче и градове, които се гордеят със своите графити, някои рисунки стават световно известни. Може ли и трябва ли да се насърчават уличните артисти за сметка на обикновените вандали, които драскат, и как властите могат да участват в това?

Ние имаме доста такива проекти. Имахме случай, при който поканихме ученици от Националната художествена гимназия, която се намира в Сливен, да се включат целенасочено да разкрасяват една стена. В едно от училищата на града беше реализиран истински професионален проект с пано, покриващо една от големите стени на сградата.

Ако първата стъпка е да почисти, каква трябва да е втората, за да може грозотиите, обидите и радикалните политически послания по стените да намаляват?

Да почистиш е сравнително лесно. За да намаляват радикалните или цинични послания и надписи по стените, действията не са толкова към превенция и опазване на стените, колкото към възпитание и повишаване на културата на хората. Образованието е това, което в най-дългосрочен план би помогнало за постигането на тази цел.

А вие лично имате ли си любим графит? Случвало ли се е картинка от улицата да ви накара да се усмихнете?

Това, което направихме в квартал „Клуцохор“ в Сливен заедно с ученици от художествената гимназия, е нещо, което много беше приятно. Те преобразиха стара чешма в квартала, която се намира до новооткрита спортна площадка. Проектът на учениците беше озаглавен „СливенЪ“  и имаше патриотична насоченост. Те изобразиха обекти и личности, символи на нашия град. Направиха едно съчетание между историческа тематика и улично изкуство. Определено беше много свежо и още повече че беше направено от младите художници на нашата гимназия.

Патриотичен графит в Сливен.
Снимка Община Сливен