Цените на петрола се увеличиха с над 10% днес след извършените в събота нападения срещу петролна инфраструктура, намалила наполовина производството на Саудитска Арабия, съобщи агенция Блумбърг, предава БТА.

В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол с доставка през октомври поскъпна с 5,38 долара (или с 9,81%) до 60,23 долара за барел. Лондонският сорт Брент от Северно море повиши цената си с 6,65 долара (или с 11,04 процента) до 66,87 долара за барел.

Йеменските бунтовници хуси, подкрепяни от Иран и борещи се от пет години срещу военна коалиция, оглавявана от Саудитска Арабия, поеха отговорност за атаките срещу инсталации на саудитския петролен гигант "Арамко". Тези нападения доведоха до свиване на световното производство с 5,7 милиона барела на ден, което е около 6 процента от световния добив.

Ще се отрази ли този скок на крайните цени за потребителите в България? Да, поне според Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. 

"Бензиностанциите ще се възползват от случващото се и ще вдигнат цената на горивата следващата седмица", прогнозира той пред БНР.

Експертът посочи, че очаква стабилизиране на пазарите в скоро време, но предупреди, че има няколко големи рискови фактора. 

"Единият е, че вероятно тази геополитическа криза няма да се свърши само с тези удари. Саудитска Арабия вече загатна, че е готова да нанесе ответен удар. Един потенциален удар срещу Иран означава най-малкото временен регионален конфликт. Това ще доведе до чувствително повишение на цените на петрола в много по-дългосрочен план", коментира Владимиров. 

Той е на мнение, че ако това увеличение на цените се задържи по-дълго, може да се очаква до няколко десети намаление на БВП на света, но "засега е твърде рано да се прогнозира".