Насред скандала с отстранената от ефир и от ресора й "Правосъдие" журналистка от БНР Силвия Великова ръководството на радиото е решило да предприеме популярна мярка - вдигане на заплатите на служителите.

Това става ясно от прессъобщение на националното радио, разпратено днес до медиите.

"На последното си заседание в края на миналата седмица управителният съвет на Българското национално радио (БНР) прие проекта за бюджет на медията за следващата година и бюджетната прогноза за 2020-2022 година. За разлика от планирането в предходните години акцентът няма да бъдат капиталовите разходи за ремонти. Те ще останат в същия размер. Управителният съвет на БНР прие през следващата година средствата за заплати на всички работещи в радиото да бъдат увеличени с 25%", гласи съобщението.

Видими от него, УС се е събрал миналия петък. Тогава под прозорците на медията се събраха и над 100 журналисти в подкрепа на отстранената от ефир с формални мотиви ден по-рано Великова. Неформалните бяха, че критикува прокуратурата и единствения кандидат за обвинител номер едно - Иван Гешев.

Развръзката бе бърза - след намеса на премиера Бойко Борисов (който често се явява като последна инстанция по всякакви казуси, б.р.) ресорът на Великова, както й мястото й в ефира на радиото, бяха възстановени. Оставка от поста депозира прясно назначеният за директор на програма "Хоризонт" Николай Кръстев. А днес се очаква да обяви, че подава молба за напускане въобще.

В същия този петък радиото заглъхна в диапазона от 6 ч. до 11 ч., когато случайно или не Великова води предаване. Вечерта в четвъртък, докато се организираше протестът на колегите й пред БНР, на сайта на радиото се появи кратко съобщение - в тези часове щяло да има профилактика. БНР обаче е обект от националната сигурност и заради тази т.нар. профилактика бе обявено, че ДАНС и прокуратурата започват проверка. Тя се води от зам. главния прокурор... Гешев.