"А на тези, които казаха, че ще дадат становище, когато видят резултатите от моята работа, ще кажа, че ще останат разочаровани. Да не си губят времето и да се насочат към други сегменти в своята дейност."

Така единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев се обърна задочно към критиците си. Това стана днес, след като в продължение на над 35 минути Даниела Машева - председател на Комисията по атестиране и конкурси (КАК) на прокурорската колегия, изчете бравурен доклад за неговите професионални качества.

Клуб Z напомня, че до момента такова изказване са правили само предсeдателят на ВКС Лозан Панов и Вероника Имова от съдиите във ВСС.

След вълната от подкрепи за Гешев, заляла цялата страна, днес докладът в негова подкрепа преброи, че становищата в негова полза са цели 68. Има само 4-5 отрицателни - например от "Правосъдие за всеки" и от Фейсбук общността на българските адвокати (ФОБА), но те бяха споменати мимоходом... 

В типичния си стил кандидатът благодари и на тези, които са го подкрепили, и на тези, които не са го подкрепили, "но естестевно повече на тези, които са".

Бе проследена цялата кариера на Иван Гешев от 13 януари 1995 г., когато започва като помощник-следовател (Гешев е роден през 1970 г., б.р.)

Освен всевъзможните му достойнства, на които се спря докладът - четен повече от половин час - стана ясно, че в годините от 2006 до юли 2016 г., като прокурор в районната и градската прокуратура:

- е постановил 2969 акта по преписки;

- изготвил е 4218 постановления по досъдебни производства;

- Постановил е 9 акта по международно правно сътрудничество;

- внесъл е общо 230 акта в съда;

- взел е участие в 711 съдебни заседания;

- по внесени от него актове са осъдени 233 лица. 

Вече като шеф е работил доста върху ревизионната дейност на нисшестоящите: в Специализираната е поискал 300 доклада по преписки и досъдебни производства от свои подчинени, а във ВКП е постановил 393 прокурорски акта за контрол върх актовете на други прокурори.

Катго заместник на Сотир Цацаров Гешев е успял да проведе цели 504 съвместни срещи с междуведомствени екипи за разследване.

Иван Гешев и Даниела Машева.

"КАК към прокурорската колегия счита, че липстват данни, поставящи под съмнение притежаваните от прокурор Иван Стоименов Гешев високи професионални качества, както и че същият отговаря в пълнота на законовите изисквания за заемане на длъжността Главен прокурор", обобщи Даниела Машева - член на ВСС и председател на КАК.

10 души присъстваха на заседанието на комисията, а гласуването бе по познатия тертип - напълно единодушно, без нито едно мнение или въпрос да се зададе на кандидата.

Утре предстои за Гешев да се произнесе и Етичната комисия на прокурорите.