"Продължавам да отстоявам позицията, че свободата на словото е в основата на демокрацията. Това е фундаментална ценност, но очевидно в България е в криза".

Това заяви президентът Румен Радев по повод спирането на ефирното излъчване на програма "Хоризонт" на 13 септември, както и случващото се в БНР през последните дни.

"Българското национално радио не е спирало дори по време на войната и този казус отново потвърждава въпроса кой и как управлява обществените медии. Очевидно и държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите, както е нормалната европейска практика и мисля, че на това нещо е крайно време да се сложи край.", заяви държавният глава, след като участва в откриването на новата учебна година в столичното 18-о СОУ "Уилям Гладстон".

По думите му генералният директор на БНР и разследващите трябва да обявят публично истинските мотиви за спиране на ефира, защото в става дума за обществена медия.

Още миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка за спирането на излъчването "заради профилактика", както бе обявено, с мотив, че БНР е част от националната сигурност на страната. 

Румен Радев обяви, че реакцията на журналистите от БНР на случващото се, както и подкрепата от други медии и журналисти са показали, че "има лъч надежда". По думите му проявената солидарност и реакциитеса пример "как се отстоява достойнство, как се отстояват свобода на словото и професионални стандарти".

Днес се очаква СЕМ да изслуша директора на БНР Светослав Костов и Управителния съвет на общественото радио заради спирането на ефира и ситуацията в медията.