„Да! Благодаря на Международния филмов фестивал в Торонто!“

С тези думи номинираният за „Оскар” за „Сляпата Вайша” Теодор Ушев благодари в социалните мрежи за първото отличие, спечелено от новия му филм „Физика на тъгата“ на Международния филмов фестивал в Торонто.

„Щастлив съм да съобщя, че „Физика на тъгата“ спечели специалната награда на журито на фестивала в Торонто! Не се случва често късометражен анимационен филм да спечели награда на голям фестивал в съревнование с игрални и документални късометражни филми! Да не кажем – почти никога… Добро начало!”, написа Ушев във Фейсбук.

Новият анимационен филм на работещия в Канада режисьор и художник по едноименния роман на Георги Господинов направи своята световна премиера в Торонто, един от най-престижните филмови фестивали, в присъствието на актьора Росиф Съдърланд, който заедно с баща си Доналд Съдърланд озвучи английската версия на филма.

Най-амбициозният проект засега на Ушев – канадско-френската продукция на Националния филмов борд на Канада и телевизонния канал за култура и изкуство „Арте”, привлече вниманието на специалистите още преди премиерата си с необичайната техника на рисуване, използвана от художника – енкаустика.

„Бях завладян от изображенията – казва Росиф Съдърланд пред „Монреал Газет” в началото на фестивала, – но също така и от поезията в текста. Никога преди не съм правил подобно нещо. Създателите на филма имаха съвсем конкретна представа какъв тон искат от мен. Понякога ми се струваше, че не правя достатъчно. Сега, когато виждам филма, мога да разбера. Изображенията са толкова мощни, а музиката толкова емоционална… Горд съм, че станах част от това.“

През 2017 г. предишният филм на Ушев „Сляпата Вайша“ беше номиниран за „Оскар“ в категорията за най-добър късометражен анимационен филм. Премиерата на „Физика на тъгата” в Торонто бележи началото на оскаровата кампания за новата му продукция, отбелязва „Монреал Газет“.

Другите отличия на фестивала, в чието определяне участва и публиката, бяха обявени в неделя, 15 септември. „Jojo Rabbit“ (Джоджо Заека), странната история на едно германско момче от времето на третия Райх, с участието на Скарлет Йохансон, бе определен за най-добър в категорията за игрален филм. Режисьор на филма е новозеландецът Тайка Уайтити („Тор: Рагнарок”). На второ място бе класирана драмата на Ноа Баумбак „Сватбена история“, със Скарлет Йохансон (отново) и с Адам Драйвър.

Първото място сред документалните филми зае американо-арменската продукция „I Am Not Alone“ (Не съм сам), режисиран от Гарин Ованисян с участието на Серж Танкиян като автор на музиката и продуцент. Филмът разказва за арменския политик и настоящ премиер Никол Пашинян и ролята му в арменската революция през 2018 г.

Наградата за най-добър канадски игрален филм бе спечелена също от история за политик. „The Twentieth Century“ (Двадесетият век) е комедийна драма, режисьорски дебют на Матю Ранкин, който представя силно стилизиран и доизмислен портрет на възхода във властта на бившия премиер на Канада Уилям Лион Маккензи Кинг през 20-те години на ХХ век.

В категорията на „Физика на тъгата” – за най-добър канадски късометражен филм – победи „Delphine“ на Клои Робишо – драма за млада канадка от ливански произход, тормозена в гимназията заради различния си етнос, която открива неочакван приятел и защитник.

 

 

Площад Славейков