Google планира да комбинира две функции в мобилната платформа Android, съобщи Engadget. Любопитни разработчици са открили в последната версия на приложението Google 10.61 нова функционалност, наречена "Умни снимки на екрана" (Smart Screenshots).

В момента всеки може да сподели, редактира или изпрати към друго приложение всяка снимка в смартфона си. Тази функция ще се комбинира с движената от изкуствен интелект "Какво е на екрана ми?" (What's on my screen), а в добавка и с приложението за разпознаване на изображения Lens.

Google Lens позволява да търсите визуално подобни предмети или да ползвате оптично разпознаване на символи, за да вкарате надпис от снимка директно в търсачката. Скоро това може да става директно през опциите на всяко изображение, и да работи далеч по-ефективно, като AI ще решава за какъв графичен елемент от снимката да се хване. Разбира се, възможно е новата функция да работи само в Google Search. 

Lens, софтуерът на Google за разпознаване на изображения, напоследък получава все повече нови функции. Миналата година той отне част от функциите на Google Assistant, а отскоро може да помага с планирането на вечерята директно докато пазарувате.