Представителите на Унгария и на Полша в Съвета на ЕС бяха единствените, които днес открито и ясно изразиха сдържаност по предложението на Европейската комисия да изготвя всяка година доклади за състоянието на върховенството на закона за всички държави от Общността.

Полша отбеляза, че ЕС вече разполага с възможности да следи въпроса със законността, както и че засега обхватът на предлаганото наблюдение остава неясен. Унгария настоя, че няма решение, което да пасва за всички държави. Според Будапеща значението на определението "върховенство на закона" е различно навсякъде. Унгарската страна предложи не всеки да може да подава сигнали към ЕК за изготвянето на докладите.

Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс заяви, че следващата комисия ще запази подхода си по въпроса за върховенството на закона. Той опроверга схващането, че "върховенство на закона" е определение с различен смисъл в отделните държави. Значението е еднакво навсякъде, еднакви са изискванията, затова върховенството на правото е обща ценност в ЕС, добави Тимерманс.

Той обясни, че смисълът на върховенството на закона е разделение на властите, политическа независимост на съдиите при постановяването на решенията, свободни медии, възможност журналистите да работят без заплаха за живота си и без политическа цензура, свобода за гражданските организации и за висшето образование. Върховенството на закона е съставено от всичко това и с наскорошното решение на Европейския съд бе изяснено, че въпросът със законността не се решава само от правителствата, а подлежи на надзор от ЕС, поясни Тимерманс, съобщава БТА.