Бившият премиер Иван Костов коментира пред бТВ разследванията срещу руски шпиони в България. Той изтъкна, че БСП, "Атака", Веселин Марешки и Ахмед Доган са много по-опасни за прокарване на руското влияние у нас от Национално движение "Русофили". Според Костов тежестта на Константин Малофеев и Леонид Решетников в Кремъл, както и влиянието им в България, са много надценени.

Костов заяви, че България е много уязвима от силното руско влияние.

"Българското общество е по-силно уязвимо от останалите в Източна Европа на руската хибридна агресия. На българксия народ му е внушено, че той сам не може да постигне нищо, че е получил даром свободата си, че всичко, което е направил сам, се е провалил. Това се поддържа с всички средства, учи се в училище. Страхът е много голям, особено сред политиците", каза Костов.

Според него политическите послания на БСП, "Атака" и Веселин Марешки са много по-опасни за прокарване на руското влияние.

"Почетния председател на ДПС беше сочен като руски агент от турските медии. Има къде-къде по-голяма опасност от русофилите", заяви Костов.

Той допълни, че "нито Малофеев, нито Решетников заемат важни позции в Кремъл и не са близко до центровете на власта".

"Никой няма да пролее сълза за тях в Москва", убеден е Костов.

Той припомни, че Малофеев вече се е провалял на Балканите, а Решетников "силно се самолансира като важен човек в България.

"Той е пенсионер, отдавна е много встрани, вярно, че някога е бил много свързан. Не мисля, че има и силни позиции в България. Известен е конфликта му с Корнелия Нинова, тя е основния глас, който е за сваляна на санкциите срещу Русия", припомни Костов.

Костов изтъкна, че има значение в каква степен Русия има симпатиите на партии, които са в парламента, в управляващите коалиции.

"Салвини в Италия, тук "Атака", Марешки... Едно е неправителствена организация съвсем друго са политическите партии във властта. Тяхното влияние е много по-голямо", изтъкна Костов.

Според него прокуратурата се опитва да покаже, че не е толкова близка с руската прокуратура и това я мотивира да действа сега, но е много късно. Костов припомни, че всички активи на КТБ са отишли в руски ръце, но не в тези на Малофеев и Решетников, а в други. Той припомни, че "Виваком" е собственост на Външнотърговската банка на Русия.