Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че изглежда Иран стои зад атаката срещу Саудитска Арабия през уикенда, но въпреки това той не иска война с Иран, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Изглежда Ислямската република е взела на прицел петролни съоръжения в Саудитска Арабия, но ние искаме да установим със сигурност кой го е извършил", каза Тръмп пред журналисти, приемайки в Белия дом престолонаследника на Бахрейн.

Тръмп добави, че е решен да помогне на Саудитска Арабия, но иска да избегне война с Иран. Според него петролът не е поскъпнал чак толкова много след нападенията срещу саудитските петролни съоръжения. След тях петролният добив в света спадна с 5 процента, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Президентът каза, че САЩ имат различни варианти за ответни действия след нападенията, но не уточни какви са те. Той добави, че е възможно САЩ да помогнат на Саудитска Арабия, но че Вашингтон не е обещал закрила на Рияд.  

По-късно саудитското предварително разследване на нападенията срещу петролните й съоръжения в уикенда сочи, че са били изполвани ирански оръжия, предаде Асошиейтед прес.

Кралството ще покани международни експерти, включително от ООН, за да се запознаят със ситуацията на място и да участват в разследванията, съобщи в декларация саудитското външно министерство.

"Кралството ще предприеме подходящите мерки въз основа на резултатите от разследването, за да гарантира своята сигурност и стабилност", се казва в декларацията.

Саудитска Арабия има "капацитета и решителността да защитава своята земя и народа си и да отвърне със сила на тези агресии", добавя министерството.

Нападението в събота, довело до спиране на близо 50 процента от добива на петролната компания Арамко, "е небивал акт на агресия и саботаж" и "въпиещо престъпление, застрашаващо международния мир и сигурност", се посочва в декларацията, цитирана от АП. 

Тръмп не отговори на въпроса дали севернокорейският лидер Ким Чен-ун го е поканил да се срещнат в последното си писмо и заяви, че още не е готов да отиде в Северна Корея.

"Може би моментът не е подходящ да отида в Пхенян", каза той пред журналистите след като южнокорейски вестник писа, че Ким го поканил да посети Пхенян в писмо, изпратено през август. 

Президентът добави, че очаква оспорвани парламентарни избори в Израел. "Нещата са 50 на 50", каза Тръмп за изборите, сравнявани с референдум за съдбата на израелския премиер Бенямин Нетаняху, с когото са много близки, отбелязва АФП.