Гражданите с електрически тротинетките да се движат по правилата, които важат за велосипедистите - това е едно от предложенията за регулиране на използването на популярните нови превозните средства, съобщи пред бТВ председателката на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата” Малина Крумова. По думите й от днес новите правила ще бъдат публикувани за обществено обсъждане. 

Темата стана актуална и спешна, след като броят на частните тротинетки, особено в София, започна да расте, а Столичната община пусна и услуга за тротинетки под наем, въпреки че правила за използването им няма. Това пък създава сериозен риск от инциденти.

„Не искаме да ограничим това екологично транспортно средство – то облекчава трафика и позволява индивидуално придвижване. Тротинетките ще могат да използват велоинфраструктура или зони с успокоено движение”, обясни Крумова част от идеите за регулация.

Гражданите ще могат да се движат с е-тротинетка в най-дясната част на уличните платна, но само по улици, на които ограничението на скоростта е до 50 км/ч. Така например няма да можете да се движите с тротинетка по "Цариградско шосе", където е позволена по-висока максимална скорост, ако регулацията бъде приета. 

Предложението на агенцията е да се запише в нормативната база, че санкциите за нарушители на правилата за управление на тротинетка са същите като за велосипедистите. Идеята е да има и възрастово ограничение за "шофьори" на тротинетка - 16 г., а 14 и 15-годишните ще могат да се движат само по велоинфрастуктурата.

Максималната допустима скорост за движение с е-тротинетка да бъде 25 км/ч., гласи друго предложение.

„Разчитам, че хората сами ще се грижат за собствената си безопасност. С колегите от МВР сме коментирали, че когато се създаде регулация, ще се намери начин и как да се контролира тя”, допълни още Малина Крумова.

Хората, които карат тротинетка през нощта – задължително ще трябва да носят светлоотразителни елементи в облеклото си, предвиждат още от агенцията за безопасност на движението. Засега не се предлага носене на каски - заради недоволство от евентуална такава мярка.

На този етап тротинетките няма да трябва да се регистрират.