Без изненади спирането за пет часа на излъчването на програма "Хоризонт" по БНР миналия петък докара обвинение на техническо лице от радиото, не и на ръководството. Директорът на дирекция "Техника" Пламен Костов ще бъде обвинен в престъпление по служба, защото е предложил въпросното спиране, резюлирано с "да" от генералния директор Светослав Костов, без да има основание за това.

Това става ясно от съобщение на прокуратурата, разпоредила проверката поради факта, че националното радио е обект от инфраструктурата на националната сигурност.

Както е известно, "Хоризонт" заглъхна в интервала от 6 ч до 11 ч в петък - ден след като журналистката Силвия Великова бе свалена от ефир, а ресорът й "Правосъдие" отнет. В рамките на същия ден (четвъртък), след намеса на премиера Бойко Борисов, тя бе възстановена в ресора си, както и като водещ, но пък на сайта на БНР се появи изненадваща информация за предстояща "профилактика" в гореописания времеви диапазон. По това време Великова трябваше да води предаване. Опитът за отстраняването й, както и захлъгването на ефира, предизвикаха протест пред радиото в подкрепа на свободата на словото на над 100 журналисти. 

Прокуратурата разпореди проверка на "профилактиката", водена от Иван Гешев - същия зам.-главен прокурор и единствен кандидат за мястото на Сотир Цацаров, който бе сочен като причина за свалянето на Великова от ефир. Защото критикувала него и обвинението.

Вчера пък Светослав Костов бе изслушан и от СЕМ, като прехвърли вината за Пламен Костов, както и на подалия оставка след свалянето на Великова от ефир и.д. шеф на "Хоризонт" - Николай Кръстев.

Всичко това доведе до днешния резултат - обвинеям ще има и това ще е техническият директор на БНР.

"Всички материали от проверките са изпратени на компетентната прокуратура – Софийска градска прокуратура, с оглед евентуално извършено престъпление по служба от длъжностно лице от БНР -  директорът на дирекция "Техника" Пламен Костов", пишат в съобщението си от прокуратурата.

Оттам посочват още, че не е имало никакво основание за спиране на ефира:

"В хода на извършената от ДАНС проверка е установено, че:

- не е извършвана каквато и да е профилактика на студийния комплекс на Програма "Хоризонт";

- не е съществувал какъвто и да е технически проблем, налагащ профилактиране на студийния комплекс на Програма "Хоризонт";

- не са съществували и проблеми с преноса на сигнал от студията на БНР до Централната апаратна;

- не е съществувал технически или друг проблем за предаването на сигнала от Централната апаратна до входната точка на НУРТС.

Водените от Гешев прокурори разказват и как Пламен Костов предложил "профилактиката": 

"Изцяло извън заложения график за извършване на профилактика, на 11.09.2019 г. директорът на дирекция "Техника" към БНР - Пламен Костов е изготвил писмено уведомление до генералния директор на БНР за "създаден голям технически проблем", който налага "профилактиране на студийния комплекс на Програма "Хоризонт" за времето от 6:00 до 11:00 часа на 13.09.2019 г. Никъде в това уведомление Костов не е посочил, че ще се извършва спиране на излъчването на програмата и не е довел до знанието на генералния директор такова свое намерение.  Генералният директор на БНР Светослав Костов е поставил резолюция "ДА" на документа."

Само по себе си това заключение е любопитно - предвид факта, че на самия сайт на БНР се появи съобщение за спиране на излъчване на програмата.

"Установена е докладна записка от Пламен Костов от 13.09.2019 г. до генералния директор, в която го е информирал за възникнал проблем с оптичната връзка между БНР и предавателите, наложил спирането на Програма "Хоризонт" от 6:00 ч. до отстраняването на проблема. В тази връзка на 13.09.2019 г. БНР е изготвило уведомително писмо до КРС по случая.", продължава още изложението.

Проверката на КРС е установила, че профилактиката на студийния комплекс не е сред обстоятелствата, даващи право на БНР да прекратява излъчването на програми от предавателните станции, тъй като студийният комплекс не е част от електронната съобщителна мрежа на предприятието. На радиото ще бъде наложено административно наказание.

Цялото изложение на прокуратурата по проверката четете ТУК.