Бившият италиански премиер Матео Ренци напуска Демократическата партия (ДП) и създава нова центристка група, пише "Политико". Това става само седмици след съставянето на новото италианско правителство с участието и на ДП.

Според двама служители на ДП и главния редактор на вестник "Джорнале" Алесандро Салусти, Ренци ще създаде нова партия в рамките на долната камара на парламента, докато в Сената (където не могат да бъдат създавани нови групи след започване на мандата на народното събрание) група законодатели ще напуснат ДП и ще станат независими.

Ренци е позвънил на премиера Джузепе Конте в понеделник, за да го информира за решението си. Той продължава да е лоялен на новото правителство на ДП и „Движението 5 Звезди“. Освен това бившият министър-председател е получил обаждане от министъра на културата Дарио Франческини, който му е казал, че „прави голяма грешка и ще стане незначителен“.

Очаква се решението да предизвика трусове в ДП и да отслаби управляващата коалиция в Италия. Двете партии нямат мнозинство в Сената и разчитат на подкрепата на крайно-лявата партия „Свободни и равни“, както и на независими сенатори. С напускането на Ренци, който също е сенатор, излизат още около 12 законодатели в Горната камара и той ще получи голяма власт над правителството, съобщава "Фокус".

По-рано този месец Ренци, който настояваше за формиране на съюз между ДП и Д5З, за да се избегнат предсрочни избори, заяви пред "Политико", че възможното излизане от социалдемократическата партия е просто „скучен слух“.

В неделя обаче съюзникът му Еторе Росата заяви, че отделянето ще е „консенсусна раздяла“, но няколко часа по-късно лидерът на ДП Никола Дзингарети даде ясно да се разбере, че няма такова нещо. В изказване на партийна конференция в Торино той каза:

„Надявам се отделянето да не се случи. Единството на партията е абсолютно необходимо за демокрацията и за стабилността на правителството“.