Apple ще обжалва решението на Европейския съюз, с което се иска компанията да плати 13 млрд. евро данъци на Ирландия, съобщи Ройтерс.

Технологичният гигант определи определи сумата като "противоречаща на реалността и здравия разум". 

През 2016 г. ЕК реши, че Apple е избягвала данъци две десетилетия заради грешни решения на Ирландия, които незаконно е била намалена данъчната тежест.

Според Apple Комисията неправомерно се опитва да промени международната данъчна система и така създава законова несигурност за големите мултинационални компании.

Американската компания плаща средно 26% данъци върху печалбите си в цял свят и е един от най-големите данъкоплатци в света. В САЩ на същите печалби, които е направило дружеството в Ирландия (където е централа на Apple за Европа), то е платило над 20 милиарда евро.

В ЕС обаче Apple на практика плаща 1% данък през 2003 г., и 0,005% през 2014 г.

Но в самата Ирландия, където множество други техногиганти ползват местната система, за да избегнат плащане на данъци, също са против решението на ЕК - за тях подобна глоба може да изгони ключови мултинационални компании от пазара. Google, Facebook, Pfizer и други покриват над 100 млрд. данъци чрез схеми в ирландската данъчна система.