Русия заяви, че няма опасност от заразяване вследствие експлозия и пожар в някогашен център за разработване на биологични оръжия от времето на СССР, предаде Франс прес, цитирана от БТ
Експлозията е избухнала вчера във "Вектор", който днес е държавен център за изследвания на вирусите и биотехнологии. Това е един от двата центъра в света, където се съхранява вирусът на едрата шарка. В центъра, намиращ се в района на Новосибирск, се съхраняват и други заразни вируси, включително на еболата.

Федералната служба Роспотребнадзор, която извършва санитарно-епидемиологичен контрол, съобщи, че в помещение, в което се извършва ремонт, е избухнала газова бутилка и това е предизвикало пожар. Един служител е ранен, има счупени прозорци, но пожарът е бил овладян, конструкцията на сградата не е пострадала. В засегнатата от пожара част на сградата няма опасни субстанции.

Новосибирск е третият по население град в Русия с над 1,5 милиона жители.

По-рано стана ясно, че мощна експлозия е станала в биохимическия център "Вектор" в Русия. Новината съобщи вестник "Комерсант", цитиран от бТВ. В лабораторията му се съхраняват някои от най-смъртоносните вируси на планетата като ебола, едра шарка, антракс и чума. Властите веднага успокояват, че нямало никаква опасност от зараза на населението.

"Вектор" е създаден през 1974 година в т. нар. затворен академичен град Колцово. През 70-те и 80-те години на миналия век той е в основата на съветските разработки на биологично оръжие.

Следственият комитет на Русия е започнал разследване. И според първоначалните данни причината за взрива е изтичане на газ, който впоследствие е избухнал.

Това е пореден много опасен инцидент това лято в Русия. През юли се запали ядрена подводница и загинаха 14 души. През август при експеримент се взриви ядрена ракета. Починаха петима известни руски учени. Имаше и повишаване на радиацията при експлозията.