С бодряшки дух и поредица от призиви „да се успокои обстановката в радиото“ генералният директор на БНР Светослав Костов се опита да обясни управленската криза, в която изпадна обществената медия. За часове миналата седмица ръководството се опита да отнеме ресора и да свали от ефир журналистката Силвия Великова и взе решение за профилактика на програма „Хоризонт“, с което спря излъчването й в цялата страна – действие, смятано за заплаха за националната сигурност и предизвикало разследване на прокуратурата.  

Светослав Костов даде интервю в предаването „12+3“ на „Хоризонт“. Там той сподели, че е изненадан от изборната кампания - „започнала много рано“, отново не обясни какви са причините най-слушаната програма „Хортизонт“ да мълчи 5 часа в петък, а по средата на разговора водещата Даниела Якова отбеляза: 

„Не гледайте часовника...“

Според генералния директор на БНР оставката му няма да реши кризата в радиото. 

"Не мисля, че нечия оставка би решила една криза“

"Когато се стигне до напрежение и криза, най-лесният начин е да си тръгнеш – дали е най-достойният, не съм убеден. В дните от петък до понеделник каквото и да беше изказано, щеше да бъде интерпретирано по най-различни начини. За мен е по-важно да се възстанови нормалната спокойна обстановка за работа. Предстои ни нещо изключително важно - едни местни избори, които, както се оказва, няма да бъдат изобщо леки. Аз до момента не съм виждал една такава кампания, която започна толкова рано под една или друга форма“, коментира той

 

„Как ще работите с хората, които бяхме пред оградата на протеста“, попита го водещата. „Кой организира протеста, знаете ли?“, продължи тя. 

„Не знам кой го е организирал, не се и интересувам, видях, че някои от присъстващите са свързани.“, отговори той. 

Даниела Якова обаче му припомни, че той е бил на протеста срещу бившия шеф на радиото – Радослав Янкулов. 

„Някой спираше ли ви тогава“, попита пак тя. 

„Някого да съм спрял? Напротив...“

В рамките на интервюто стана известно, че имало подписка в защита на Светослав Костов и Управителния съвет на БНР. Директорът обаче каза, че не знаел за нея. 

И предложи БНР да продължи да работи както досега. 

Якова обаче посочи, че не вижда как ще работи с ръководството и попита какво ще стане с журналистите, които са подкрепили колежката й Силвия Великова. А той отвърна: 

„Както и досега...“

Костов на няколко пъти заяви, че нямало политически натиск над него. 

По думите му в момента ситуацията с техническото състояние не е особено добра. Попитан къде е отговорността за спирането на „Хоризонт“ миналия петък, той отговори:

"Не мога да кажа, че някой има вина. Ако трябва да търсим вината, може би трябва да я търсим някъде по-назад, в хората, които евентуално са доставяли различна техника, хората, които евентуално са работили по техническото изграждане. Мисля, че е по-добре да разберем къде е проблемът, за да бъде решен и за да не стават такива неща", коментира генералният директор на БНР.

Светослав Костов отново благодари на Мартин Минков, че е поел програма "Хоризонт" в тази тежка ситуация:

"Единственият, който в тази тежка ситуация реши, че има мъжеството да застане и да помогне. Минков няма да бъде и.д. директор. Той е програмен директор на БНР и ще наблюдава програмата".

И добави, че в момента се изработват критериите за обявяване на подбор за директор на програма "Хоризонт".

„Тръгна с напрежение мандата ви, оттук нататък как ще работим?“, обърна се отново водещата към Костов.

„Добре и отлично“, бодро отвърна той.