"В моята страна стотици анонимни сайтове без ясна собственост, организации без ясно финансиране, хиляди фалшиви профили в социалните мрежи  водят координирана информационна война срещу ЕС, злоупотребяват с най-чувствителните теми за хората като религия, традиции и ценности."

Това заяви днес в Европарламента в Страсбург българският евродепутат Андрей Ковачев (ГЕРБ, ЕНП). Това стана по време на дебат за външната намеса в изборите и дезинформацията в националните и европейските демократични процеси.

"България е само една от страните, в които през 2015 г., по време на местните избори, бяха атакувани сайтовете на ЦИК и на други ключови по отношение на изборите институции. Но това далеч не изчерпва дестабилизационните опити на трети страни в нашите общества да забият клин в единството на ЕС", допълни Ковачев.

Според него демокрацията предполага и поощрява свободата, толеранността и плурализма на мненията. Когато обаче има опит за подмяна на демокрацията с други, авторитарни форми на управление или промяна на геополитическата ориентация на една суверенна държава, границата на търпимост явно е прекрачена.

"Парадоксално е, че неограничената толерантност рано или късно води до изчезването на толерантността. Бих задал може би парадоксалния въпрос - ако гласуваме в този парламент дали демокрацията означава свобода да лъжеш или лъжата е/не е част от свободата на мнение, какъв ли би бил резултатът?", попита българският депутат.

И предупреди, че не трябва да бъдем наивни. Необходимо е ясно да осъзнаваме сериозността от заплахите от трети страни.

"Демокрацията трябва да има инструменти да се защити. Приветствам и призовавам за сериозни ресурси за защита и преодоляване на този тип хибридни заплахи", завърши Ковачев.

Румънската евродепутатка социалистка Мария Грапини го попита как проблемът може да бъде решен, без да бъде нарушена свободата на изразяване и като се предотврати намесата в изборите.

"Добрата стъпка е наистина работата в платформите, Кодексът на добрите практики. Трябва също да се подкрепя добрата и обективна журналистика с професионално обучение на журналистите", отговори Ковачев.

И завърши с това, че демокрацията трябва да има своя имунна система.

Кибератаките се увеличават в безпрецедентни размери с опасен достъп до стратегически данни, предупреди холандката Кати Пири от Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД). Тя припомни разкритията през юли на италианските медии за руските планове за финансиране на партията „Лига“ на доскорошния вицепремиер Матео Салвини.

Пири допълни, че от СиД предлагат да се създаде специална парламентарна комисия, която да следи честните европейски избори завинаги да останат такива.

"Нека ние им дадем средствата, за да не се обръщат някъде извън Европа"

Припомнянето за Салвини и руските пари стана повод по време на дебата на няколко пъти да бъдат отправени призиви за забрана на финансирането на политически партии от чужбина.

"Демокрацията ни е застрашена посредством финансирането. Говори се за повече от 2 милиарда евро, отишли за финансирането на сили във Франция и Италия, които са в крайната дясна част на тази зала", изтъкна френският либерал Паскал Дюран.

Като сравнение той посочи, че финансирането на платформите, които се борят срещу дезинформацията, е едва 3 милиона евро.

„Какво са 3 милиона срещу 2 милиарда?“, възкликна депутатът от „Обновете Европа“ (ОЕ).

 И призова:

"Нека им дадем ние средствата, от които се нуждаят, за да работят. Защото те ще се обръщат някъде извън Европа и това ще бъде голяма заплаха за нашия капацитет да действаме."

Райнхард Бютикофер от „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА) разшири „ареала“ на намесата. Германецът заяви, че не трябва да бъде обвинявана само Русия. Намесва се и Турция, а също така и САЩ.

„И американски кръгове се опитват да се намесят в демократичните процеси в Европа. Всичко това заслужава един голям дебат“, смята евродепутатът.

"Да облечем униформите, да седнем в самолетите и да атакуваме Москва"

Но "черешката на тортата" бяха думите на независимия словашки депутат Мирослав Радачовски:

"Изчетох докладите, свързани с дезинформацията, и се чудя дали не трябва да си облечем униформите, да се качим на самолетите и да отидем да атакуваме Москва. Във всички доклади има "Русия е нашият враг". Но това не може да продължи така. Спомнете си Михаил Горбачов и Йоан-Павел II – европейци, които говориха за Европа и мира, който трябва да се запази. Нека не забравяме и милионите евреи, които загинаха в концлагерите, и славяните, които бяха затваряни в лагерите. Това е само поредно разделение между Изтока и Запада, което трябва да превъзмогнем."