Трима от кандидатите за кмет на София се включиха в "предизвикателство" - разходка в центъра на столицата в инвалидна количка.

Мая Манолова (независима, подкрепена от БСП, ДБГ, НДСВ и още малки партии), Борис Бонев (независим кандидат на гражданското сдружение "Спаси София") и Борислав Игнатов (кандидат на "Демократична България") се събраха днес пред Съдебната палата, където ги чакаха три инвалидни колички и представители на сдружение "Общност Мостове".

Въпреки желанието на Манолова тя да бута дете с увреждане в количката, организаторите й разясниха, че целта е да изпита безпомощността на това да е седнала и да не може да се движи сама из улиците на града, което реално се случва с хората със затруднено придвиждаве в града. По тази причина кандидат-кметовете не можеха да си помагат и с ръце.

Позирането пред камерите без колички отне 10-ина минути.

Тръгването обаче отне известно време - кандидатите трябваше да позират 15 минути пред множеството камери, събрали се да отбележат старта на "предизвикателството". Напрежение сред организаторите предизвикаха и "майките на Манолова", представители на протеста на майките на деца с увреждания под наслов "Системата ни убива", дошли да подкрепят своята кандидатка. От "Мостове" заявиха, че те нямат нищо общо със събитието, и "нищо общо не искаме да имаме с тях".

Още след първите 2 метра в количките, кандидатите се сблъскаха с първо предизвикателство - бордюри без плавно спускане към платното, на път за метростанция "Сердика".

На "пъпа" на София - кръстовището между бул. "Мария Луиза" и "Витоша" има по принцип ниска част на бордюра, за да се качват колички лесно. Но тя е встрани от пешеходната пътека и там е спрял автомобил...

Организаторите разясняваха на Манолова, Игнатов и Бонев различните методи, с които човек с увреждания и придружителят му мога да се преборят с препятствията в градската среда, както и различните проблеми с администрацията на столицата, с които те се сблъскват при опити да искат по-добра градска среда.

Това предизвика Манолова да се похвали със своите постижения в областта:

"Миналата година заедно с една медия и организация на хората с увреждания направихме кампания за достъпност. Тогава успяхме по модела на европейските столици да бъде осигурена електрическа рампа за количка в метрото, ако човек с увреждания поиска такава. И се прави такава. Как човекът обаче стига до метрото..."

Манолова така и не разбра как човек стига с инвалидна количка до метростанция "Сердика", тъй като стана и си тръгна точно на входа на метрото. Общо прекара в количка 15 минути, за които мина около 200 метра. Взе си и "майките". Както стана ясно, чакало я е друго медийно участие - по бТВ.

Игнатов и Бонев продължиха по маршрута.

Останалите двама кандидати продължиха по маршрута, който е концентриран в центъра. 

Борис Бонев се възмути как здравният министър си паркира "Мерцедес"-а точно в средата на площада пред здравното министерство, където има голям човекопоток. Коментира и проблемите с асансьорите в метрото, като отбеляза, че е напълно възможно да се инсталират още, вместо общината да се оправдава с бюрократични проблеми. От "Общност Мостове" разказаха, че са правили опит да говорят и с производителите на асансьори, които са казали, че не е проблем да се инсталира всякакъв вид, но тъй като метрото е правено на етапи, различни фирми са участвали на различните станции и има несъвместимост на резервни части и други административни проблеми.

Игнатов пък мълчеше, не говореше политически кампанийно и слушаше обясненията на организаторите и проблемите им внимателно.