Финалът ще е между тези, които искат промяна, и между онези, които държат на статуквото. Аз ще гласувам за кандидата, който иска промяна, независимо кой е той. Независимо дали е Борислав Игнатов (кандидатът на "Демократична България") или Борис Бонев ("Спаси София"). 

Така отговори кандидатката за кмет на София Мая Манолова пред Нова тв на въпрос как би гласувала, ако има втори тур и тя не е един от кандидатите, които са стигнали до него.

Подкрепата за Пеевски - грешка

Тя отчете като грешка поведението си по време на протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски и подкрепата за кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

"Моето поведение по време на протестите срещу кабинета на Орешарски не е нещо, с което се гордея. Нека да е ясно, за да не остане недомлъвка. Тогава смятах, че почтеното поведение е да излезеш пред парламента, пред протестиращите и да чуеш какво мислят и да им кажеш какво мислиш. От позицията на времето гледам на своето поведение по друг начин. Това е една от грешките в моята биография. Очитам и като грешка подкрепата си за кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС", каза Манолова.  

Костибродската афера - не

"Правила съм много грешки", добави тя. Манолова обаче беше категорична, че Костинбродската афера не е грешка.

"Това е опит да бъде предотвратена една възможност за манипулация на изборите. Аз имах сигнал и го подадох. Ако вие или някой гражданин имате информация, че манипулирам изборите, моля да информирате прокуратурата. Единственото, което беше нередно, е да се правят изявления в деня за размисъл. Аз такива изявления не съм правила", добави тя.

Как ще се яви на изборите, щом няма партия, която да я подкрепя 

"Ще има 5-6 листи, създадени от различните партии, които ще подкрепят кметската ми кандидатура”, разясни Манолова как ще действа без партия и собствена листа за общински съветници.

Тя щяла да представи много конкретна програма, "която в момента се пише". 

Каузата ѝ била смяна на модела на управление на София.

„За мен е важна и ценна подкрепата на партиите и отляво, и отдясно. Важна ми е и подкрепата на неправителствените организации и инициативните комитети от всички столични квартали. Важна ми е подкрепата на всеки столичанин, независимо от неговите партийни пристрастия. За мен е ценна тази подкрепа, защото каузата ми за тези избори е смяна на модела на управление на София”, посочи тя.

Кандидатката коментира и напрежението, което се създаде между нея и кметицата Йорданка Фандъкова по повод на почистващите фирми в София.

„Когато една кампания от опонента ми е изпълнена с внушения, с компромати, с кал, с помия – това показва страх и липса на аргументи. Не започнах аз агресивно кампанията”, твърди тя.

Манолова обясни, че е била подлагана на натиск, като даде пример със случая с оттеглянето от Инициативния комитет, който издигна нейната кандидатура, на двукратния олимпийски шампион Армен Назарян.