Община Враца и кметът на града Калин Каменов се присъединиха към кампанията на Клуб Z "ИZчистване". Инициативата ни е за заличаване на оскърбителните графити по стените и насърчаване на уличното изкуство. А целта - да привлечем общественото внимание към проблема с грозните, цинични, заплашителни и дори опасни графити, които като някаква зараза са плъзнали в градовете ни. 

Калин Каменов, кмет на Враца. 

Ето как г-н КАЛИН КАМЕНОВ отговори на въпросите ни за общата кауза и за това какво се прави за по-добра градска среда:

Г-н Каменов, вандализъм, форма на бунт и желание за изява, вид съвременно изкуство – какво за вас са графитите и къде са границите? Кой от видовете рисунки преобладава в община Враца?

Графитите са една от най-разпространените форми на уличното изкуство, която по традиция се свързва с участието на млади хора, често имащи различно мнение от общоприетото. Смятам, че всеки млад човек има нужда от себеизразяване – независимо от това дали ще пише в социалните мрежи, или ще иска чрез рисунките си да преобрази градската си среда. Много често, уповавайки се на своята емоционалност, човек прекрачва границата между правилно–неправилно, същото се случва и при графитите – от едно добро намерение за придаване нов облик на определена сграда може да се стигне до различни прояви на вандализъм. За мен има съществена разлика между хората, които се занимават с графити и създават добавена стойност и обикновените вандали, чиято единствена цел е да създадат провокация.

От началото на лятото във Враца има друга тенденция – рисунки върху асфалт на новоремонтирани улици. Отделно екипът на Младежкия център организира непрестанно арт ателиета с възпитаниците на детските градини. Изводът е, че за да се сведе до минимум възможността за рисуване върху паметници, природно-исторически обекти и др., всекидневието на младите хора трябва да бъде изпълнено със съдържание. Те трябва да имат сцена за изява на своите желания и реализиране на мечтите си.

Кампания „ИZчистване“ цели да почистим грозните и обидни надписи и да се насърчи творчеството, за да имаме по-красива и уютна градска среда. Как общината се справя с хулиганите кои са най-честите „платна“ за рисуване? Имате ли политики за опазване на паметници и публични сгради от драсканици?

Надписите, изобразяването на забранени от закона символи и пр. по обществени сгради, детски и учебни заведения във Враца е рядко срещано явление. Ако преди години бе възможно подобен тип вандализъм да има почва за развитие, сега опитите на такива лица са значително ограничени заради функциониращия контролен орган към местната администрация – звено „Инспекторат“ и изградената система за видеонаблюдение. Безспорно най-голям контрол е от страна на гражданското общество. Преди по-малко от година група младежи опитаха да „изразят“ себе си върху паметника на поета и революционер Христо Ботев. Реакциите на хората в социалните мрежи беше недвусмислена – всички се обявиха срещу подобни прояви и само след часове група други младежи собственоръчно заличиха следите от своите връсници. Успоредно с това звено „Инспекторат“ извърши проверка на записите от камерите и нарушителите бяха установени. Подобни примери могат да бъдат посочвани, но ключовото е, че обществото във Враца е изключително сензитивно и е категорично по тези теми, а Инспекторатът извършва непрестанно проверки както в града, така и по населените места.

Графити има навсякъде по света, хулигани – също. Има обаче и градове, които се гордеят със своите графити, а някои рисунки стават световно известни. Може ли и трябва ли да се насърчават уличните артисти за сметка на обикновените вандали, които драскат? И как властите могат да участват в това?

През 2017 година с моя екип поставихме началото на едно интересно и същевременно провокативно събитие за младите хора на Враца. Създадохме хип-хоп фестивал, в рамките на който се преобразява и една сграда с графит. В първото издание на форума взеха участие много популярни изпълнители, а калканът на сграда, намираща се в непосредствена близост до централния площад „Христо Ботев“, бе напълно преобразен. Майсторът на графитите – Насимо – създаде уникален стенопис с обща площ от над 100 кв.м. Две години по-късно върху произведението няма и следа от вандалски прояви, точно обратното – преобладават снимките както на жители, така и на гости на града пред графита. Монументалната илюстрация The Torch ("Факелът") ,,оживя'' в музикално видео. По-голяма част от клипа към песента "Туй, що не гасне'' е заснета в Природен парк ,,Врачански Балкан'' и гордо можем да кажем, че това е неговото най-изящно документиране до сега. 

Успоредно с това преди години бяха преобразени голяма част от спирките на масовия градски транспорт, както и подлезите в града, като на тях бяха представени известни личности, цитати и дори пейзажи от Враца.

Второто издание на хип-хоп фестивала събра двойно повече посетители и участници, а на сградата на СУ „Никола Войводов“ бе изрисуван ликът на врачанина Никола Войводов и корабът „Германия“. Автор на илюстрацията бе Димитър Механджийски. По време на музикалния форум се преобрази и част от сградата на Регионалния исторически музей, където творците направиха репродукция от боя на част от Рогозенското съкровище.

Съкровище в графит.

През 2019 година Враца отново бе столица на хип-хопа. В тазгодишното издание на Rockin’ the Walls графити майсторът Светозар Янков–Sve рисува стенопис на част от сградата на СУ „Никола Войводов“, чийто основен акцент е образованието и науката. Идеята е да се покаже, че изразът „Книгата е прозорец към света“ не е клише. Творбата върху фасадата представя търсещо знанието момиче, което е заобиколено от книги.

Момичето с книгите.

Преди месец обновихме девет пана, разположени на пресечката между бул. „Втори юни“ и ул. „Поп Сава Катрафилов“, на които се представят природните забележителности на Враца и региона. В селектираните снимки са включени проходът Вратцата, водопадът Скакля, както и различни пейзажи, уловени по нестандартен начин.

Успявате да провокирате младите хора. Има ли други инициативи, реализирани основно от младежите?

Преди 2 години екипът на Младежкия център съвместно с община Враца реализира проекта The Spot, координиран от сдружение "БГ Бъди активен", който цели да облагороди занемарени градски пространства в 10 български града, превръщайки ги в привлекателна точка за младежи, място за отдих и почивка. За няколко месеца обособиха „Якото място“, като бе облагородена тревната площ зад Регионален исторически музей. Изградена е открита сцена, монтирани са маси и пейки за отдих, фасадата на музея е изчистена от графити и са изобразени стрийт арт послания за ползите от движението, културата и историята.

Друг пример в тази посока е преобразяването на част от съдовете за сметосъбиране. Група младежи с подкрепата на общината изрисуваха някои от популярните анимационни герои от детски филми на контейнери в града.

Уличното изкуство бе подкрепено и от електроразпределително дружество ЧЕЗ, което обяви конкурс за творци, които изрисуваха част от електроразпределителните табла по централни градски улици.

Ключът към привличането на младите хора е в тяхното провокиране. За мен като кмет е изключително важно те да се чувстват подкрепяни, а идеите им да намират реализация с наша подкрепа. 

А вие лично имате ли си любими графити? Случвало ли се е картинка от улицата да ви усмихне?

За последните три години във Враца успяхме да възстановим голяма част от пътната инфраструктура както в града, така и в населените места. Вложихме над 35 милиона лева за пътища, като асфалтирахме над 50 км. улици, което е над 370 000 кв. м настилки. Първоначално хората не разбираха защо даваме превес на възстановяването на участъци в централна градска част, ключови булеварди и артерии, по които преминава трасето на обществения транспорт. Логично бе да питат кога ще се възстановяват отсечките в междублоковите пространства и отделни квартали в града.

През 2019 година съсредоточихме усилия в един от най-големите жилищни комплекси „Дъбника“, където бяха асфалтирани улици и междублокови пространства, които не са ремонтирани през последните 30 години. Едва вечер, извършвайки проверка на дейностите по възстановяване на настилките, видях, че живеещите са написали на новоположения асфалт, с тебешири БЛАГОДАРЯ!. Това е един по-различен тип улично изкуство, начин за изразяване на себе си, който безспорно ме накара да се усмихна. Нещо повече – усетих искреното желание на хората за промяна. Те не благодариха на мен или на моя екип, те са удовлетворени, че Враца започва да се развива като един модерен европейски град, който вече е и част от световната карта на автомобилната индустрия, благодарение на изграждащите се производства на заводите – МД "Електорник" и "Теклас".

Подобно нещо имаше и в квартал „Кулата“, където успяхме да асфалтираме напълно 19 улици от общо 22 в целия квартал, които бяха в много лошо състояние заради изкопните дейности по проекта за Воден цикъл на Враца.

Много често споменавате, че Враца трябва да бъде екологичен град. Какви са проектите, които реализирате или подготвяте в тази посока?

Екологичен транспорт, интензивно залесяване и подобряване ефективността на системата за сметосъбиране са част от стъпките, които предприехме за превръщането на Враца в чист, подреден и екологичен областен град.

Градският транспорт е един от приоритетите ми, заложени в Управленската програма за 2015-2019 година. До стартирането на модернизацията на обществения транспорт се извървя много дълъг път и се взеха много сериозни решения. Първата стъпка бе да запазим съществуващото дружество „Тролейбусен транспорт“. Това ни позволи, съвместно с други общини, в които има екологичен транспорт, да направим предложение за осигуряване на средства по оперативната програма за модернизирането на транспорта. В началото на юни подписахме договор с фирмата ИСУБУС ООД, която ще достави за нуждите на града 14 чисто нови нископодови дизелови автобуси с най-високия екологичен клас. През септември ще пристигнат новопроизведените 7 превозни средства, а през октомври – останалите 7. По този начин дружеството няма да използва старите и амортизирани наети превозни средства, като същевременно ще се обхванат както населените места на Враца, кварталите, така и индустриалните зони. Успоредно с това общината ще реализира проект по ОП „Околна среда“ 2014-2020 г. за закупуването на 9 чисто нови тролейбуса и 13 чисто нови електробуса. Успоредно с това ще бъде обновена и контактната мрежа. По този начин Враца не само запазва екологичния си транспорт, но и го надгражда.

Същевременно за последната година във Враца засадихме над 5000 вида дръвчета в различни квартали, междублокови пространства и зони за отдих.

През последните няколко години усилията ни по отношение на управлението на отпадъците са насочени към разделното събиране и ефективност при сметосъбирането. Изпълняваме проект за изграждане на инсталация за биоразградими отпадъци. Проектът е между общините Враца и Мездра, а стойността на безвъзмездната финансова помощ е близо 4,5 милиона лева. С реализирането на проекта ще се намали количеството на депонираните отпадъци в Регионалното депо във Враца. Съоръжението ще се изгради на площ от 101 915 кв.м, а капацитетът му за година ще е до 8000 тона. Успоредно с това ще бъдат закупени близо 580 контейнери и 4 сметоизвозващи машини. Следващата логична стъпка в тази посока е обособяването на контейнери за подземен монтаж. Тази година със средства от бюджета закупихме 5 броя за подземно монтиране, в които ще бъдат изхвърляни битови отпадъци. Обемът на един такъв контейнер е три пъти по-голям от този на съдовете тип „Бобър“, с които в момента разполагаме. Успоредно с това имаме подаден проект по ОП „Околна среда“ 2014-2020 година на стойност близо 400 000 лева за закупуването на 30 контейнери, по 1,5 куб. м всеки. Проектът е иновативен, тъй като в тези съдове ще се събират разделно отпадъците. Ще бъдат изградени 10 площадки около обществени сгради, детски, учебни и здравни заведения.

Основната цел при внедряването на системата за сметосъбиране, използвайки съдове за подземен монтаж, е намаляването на възможността за замърсяване около контейнерите и по-голяма ефективност при управлението на отпадъците.

Посланието ви към хулиганите, към артистите, към гражданите, за да има Враца по-красива и чиста градска среда?

Винаги съм казвал, че Враца е град с изключително много възможности за развитие и нескрит потенциал за реализиране на мащабни проекти. Не е случайно, че посочих двата нови завода, които ще осигурят работа на над 1500 врачани. За няколко години градът се превърна от изостанал областен център на Северозападна България в постепенно възраждащ се като икономически център, а защо не и като двигател на икономическото развитие на целия регион. Освен това благодарение на реализираните проекти и партньорството с висшите учебни заведения - ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Медицински университет–София, които имат филиали в града, успяхме да обновим напълно учебните бази, което доведе и до увеличаване броя на студентите и разкриване на нови специалности. В момента във Враца се обучават над 1300 студенти. Водим преговори както с нови потенциални чуждестранни инвеститори, така и с ръководствата на други висши учебни заведения за разкриването на нови филиали и специалности в града.

Всичко това не е отчет на моя мандат, това са факти и равносметката от положените усилия не само на моя екип, но и на всеки един гражданин независимо от неговата възраст. Вярвам, че Враца съвсем скоро ще бъде пример за един чист екологичен град с добре функционираща градска среда. Но това няма да стане само като обновим обществения транспорт с нови екологични електробуси и тролейбуси – проект на стойност близо 26 милиона лева, който изпълняваме. Няма да го направим и като завърши проекта за обновяване на пешеходната зона или като изградим над 30 подземни контейнери за разделно събиране.

Градът ще е пример тогава, когато всеки от нас разбере, че именно от неговите усилия, действия и намерения зависи нашето общо бъдеще, бъдещето на нашите деца. През годините показахме, че можем да сме обединени около различни теми, касаещи развитието на Враца. Вярвам, че отново можем да се обединим и с малки стъпки да продължим да правим големи промени за нашия общ дом.

Рисуване по фасада в прогрес.
Улично изкуство и "терен" за него - срещу проявите на вандализъм и появата на оскърбителни графити.