Подготвя се промяна на наредба, за да стане възможно държавата да финансира трансплантации и в страни извън ЕС. Това каза пред бТВ здравният министър Кирил Ананиев. Промяната вече е публикувана за обществено обсъждане. Според Ананиев това е единственото, което може да се направи, за да се даде шанс за лечение на хората, имащи нужда от нов бял дроб.

Днес пред Министерството на здравеопазването започна безсрочен протест с искане за оставката на Ананиев заради липсата на възможност за подобни трансплантации.

"Грижата за издирване на трансплантационни центрове няма да е на пациентите, а на здравната каса и на Изпълнителна агенция "Медицински надзор", уточни министърът.

Според него варианти за трансплантации има в САЩ, Русия, Украйна, Беларус и други страни. Паралелно продължава и работата по подготовката на български лекари за извършване на белодробни трансплантации. Постигната е и договорка с известни специалисти от чужбина да присъстват на първите операции. Първите подобни операции могат да станат факт в началото на 2021 година. Ананиев обяви, че ще се срещне с протестиращите, за да им обясни каква промяна се предлага и какво ще промени това.

В момента за белодробна трансплантация чакат 18 души. Според протестиращите четирима души веча са емигрирали и са си сменили гражданството, като трима са трансплантирани, а един болен се подлага на иновативно лечение, което в България не се предлага.

Ананиев коментира и протеста на медицинските сестри.

"Искането на медицинските сестри за възнаграждение в размер на две минимални работни заплати ще надхвърли основната заплата на лекарите, които работят в болниците", заяви здравният министър.

Според него такова развитие може да доведе до напрежение между гилдиите на здравните работници.

"Министърът на здравеопазването не увеличава заплатите", заяви Ананиев.

И обясни, че неговата работа е да създаде правила, които да гарантират справедливото разпределение на отпусканите от министерството средства в болничните заведения.

"Медицинските сестри трябва да отправят своите искания към ръководствата на болниците, с които са сключили трудови договори и са техни работодатели", заяви Ананиев.

Болничните заведения имат различна политика на възнагражденията и някои залагат повече на тъй нареченото допълнително материално стимулиране, каза още здравният министър.