Саудитска Арабия възстанови частично ударената от дронове централа за преработка на петрол, като така беше възстановен малко под половината от загубения производствен капацитет. Това съобщи главният изпълнителен директор на държавната компания Saudi Aramco Амин Насър, цитиран от Bloomberg, пише economic.bg.

Преди няколко дни бунтовническите сили хути в Йемен атакуваха с дронове едно от най-големите петролни находища на саудитския петролен гигант "Арамко". По първоначални данни щетите са толкова сериозни, че с тях се отрязва над 5% от световното производство на петрол. Пазарите леко се успокоиха след съобщение на американския президент Доналд Тръмп, че САЩ са готови да отворят петролния си резерв, за да попълнят празнотите в търсенето. Въпреки това обаче цените останаха с над 10% нагоре.

Страната очаква централата да възстанови нивата на производство преди атаката от около 4.9 млн. барела дневно ден преди края на септември, посочи още той по време на среща с медии в Джеда.

"Въпреки това е възможно да отнеме повече време – поне до ноември, преди страната да се съвземе напълно", посочи на свой ред саудитският министър на енергетиката принц Абдулазис бин Салман.

Дългоочакваното изказване на властите в Саудитска Арабия, която преди удара произвеждаше около 10% от световния петрол, даде на пазара така очакваната яснота. Сроковете обаче се оказват по-далечни от очакваното.

Малко след нападението представители на властта дадоха сигнал, че по-голяма част от производството ще бъде възстановено в рамките на дни, а до седмици добивът ще бъде възстановен изцяло. В следващите дни прогнозата обаче започна да изглежда все по-песимистична, след като се появиха снимки от пораженията върху производствените мощности.

От сутринта цената на суровия петрол на международните пазари спадна леко и се задържа на около 65 долара за барел, което е сериозно успокоение на фона на големите амплитуди от понеделник и вторник. 

Междувременно напрежението в района на Персийския залив се покачва всекидневно. САЩ продължават да твърдят, че нападенията са извършени под заповед на Иран. По-рано днес анонимни представители на американската администрация казаха пред Ройтерс, че атаката е дошла от югоизточна провинция в Иран. Техеран отрича отбвиненията. Опасенията от ескалация обаче остават.