Делото за т. нар. подкуп в "Младост" - обект на огромен обществен интерес, вече има насрочване на втора инстанция - Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС). То ще стартира на 11 октомври от 10 ч., научи Клуб Z.

На първа инстанция бившата кметица Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и посредникът Петко Дюлгеров получиха тежки присъди, съответно 20, 15 и 12 г. затвор. Спецсъдът ги призна за виновни в поискан, макар и неполучен подкуп в размер на 500 000 евро общо от предприемача Александър Ваклин, от които били дадени първо 70 000 евро.

Междувременно през лятото на т.г. се появиха информации, че Петко Дюлгеров е получил инфаркт.

Петко Дюлгеров. Снимка Архив

Десислава Иванчева се кандидатира на евроизборите през пролетта и взе 1,55% (с по-добър резултат от парламентарни партии, представени в управляващото мнозинство, като НФСБ и "Атака"), а сега води кампания като кандидат за предстоящите местни избори, нищо че е под домашен арест.

На втора инстанция случайното разпределение посочи, че тримата ще бъдат съдени от състав, ръководен от председателя на Апелативния спецсъд Георги Ушев.

Той самият бе предложен за наказание във връзка с тяхното дело, когато първоинстанционният съдия пусна Иванчева и Петрова под домашен арест след месеци зад решетките. Тогава вследствие на проверка, назначена от Лозан Панов, проверяващите от ВКС констатираха, че Ушев се е месил в развоя на делото на първа инстанция, като е ходил в кабинета на съдия Иво Хинов и е "натискал" за по-бързо придвижване на документите.