"Хората, които са вършили оперативна полицейска работа, знаят какво означава едно лице да е издирвано и да го следиш – все едно да ходиш по ранено животно. Така мога да го опиша."

Така картинно днес шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов описа акцията по неутрализирането на международен българо-английски канал за трафик на оръжие и наркотици.

Въпросното лице е един от тримата задържани у нас - британски гражданин, който през това време бил свръхпредпазлив именно заради европейското издирване. Той пребивавал у нас от около година. Другите са двама българи, от които единият е криминало проявен, описан от МВР като "много ниско в йерархията на търговията на наркотици".

Спиридонов първо каза, че и на Албиона са задържани други 3-ма участници в групата, но някой го поправи на 6... 

Общо са намерени 53 пистолета, около 80 кг хероин – с процентно съдържание около 40 %, т.е. вече разреден. Открити са още фалшиви лични документи, бронежилетка, заглушители за част от оръжията, над 2000 патрона. Цялото количество е било предназначено за Великобритания.

По думите на ръководствата на МВР и Спецпрокуратурата, които отчетоха акцията на брифинг днес, всичко се е развило много бързо - след сигнал в СДВР в началото на септември, че българин се готви да трафикира оръжие. Столичните полицаи се свързали със спецпрокуратурата, отдел "Контратероризъм" на ГДБОП и с британските ни партньори.

Пратките са пращани отвъд Ламанша с куриери, но Спиридонов отказа да уточни повече подробности как са минавали проверките.

"Факт е, че имаме част от цялата схема, по която реално се движиха и английските партньори", каза той. 

За разлика от директора на ГДБОП, Иван Гешев, който също присъстваше на пресконференцията, бе по-обран и се задоволи да каже, че е "тук само за да благодари на колегите за добре свършената работа".

Той предпочете да насочи вниманието към международния терен - че именно такива досъдебни производства и реализации "дадоха резултата, който отчете и Еврокомисията. А именно – временно прекратяване на наблюдението върху показателя „организирана престъпност“.

"За мен това е един много добър пример за сътрудничество, партньорство и искам да ви уверя, че ще продължим все така. Правоохранителните органи на България действат бързо, действат съвестно", включи се и главният секретар Ивайло Иванов.

Прокуратурата ще иска задържане под стража от Специализирания съд.