Кметицата на София Йорданка Фандъкова представи днес първия нов кандидат за общински съветник на ГЕРБ - архитект Ивайло Петков.

"Той е един от основателите на Група Град. Знаете, това е гражданска инициатива, която се превръща в неправителствената организация. През всичките тези години архитектите от Група Град са били от най-големите ни критици."

От "Група Град" през последното десетилетие са наричали центъра на София "най-провинциалното нещо на света", а при последния избор на главен архитект отказаха да участват като членове на журито.

"Но освен с критики те винаги са участвали в работата на града с идеи, с предложения за решения", отбеляза Фандъкова.

И представи Петков като преподавател в УНСС, завършил същия университет, някогашен член на националния отбор по математика. Той има опит в проектирането на обществени, жилищни и промишлени сгради, интериор и дизайн, градоустройство.

"Аз съм мотивиран да взема участие в едно надграждане на града, тъй като града е един организъм и той живеее. Дълго време боледува, но е време да започне един нов живот", каза пък самият Петков. "Силно съм мотивиран да преструктурираме, да създадем нови правила, които да контролират презастрояването, публичните пространства да станат приятни."

Фандъкова пък маркира приотитетите за градската среда - първо да се приеме от СОС споделена визия за града, второ - да се довърши и приеме наредбата за градската среда и дизайна.

"Третата задача, е да създадем нова структура, която да отговаря за инвестиционните проекти. Да има екип, който от началото, от процеса на проектирането, до завършването на обектите да контролира."

Малко по-късно пред бТВ Фандъкова изтъкна, че вече е стартирала програма за ремонт на тротоарите. Тя припомни, че до скоро тротоарите са били заети от паркирани автомобили, но с въвеждането на "синя" и "зелена" зона това вече е минало. Столичният кмет обаче изтъкна, че ремонтът на тротоарите е дълъг процес, защото София е огромен град.